Αφγανιστάν – Resolute Support Mission (RSM)

Την 15 Ιαν 2002, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΎΣΕΑ), με την υπ’ αριθ. 3/2002 απόφασή του, ενέκρινε την ανάπτυξη Ελληνικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν και συγκεκριμένα στην περιοχή της ΚΑΜΠΟΥΛ και των περιχώρων της, βασιζόμενο στη συμφωνία της Βόννης της 5 Δεκ 2001 και στο ψήφισμα 1510 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (η μη ανάπτυξη Ελληνικών τμημάτων εκτός Καμπούλ αποτελεί εθνικό περιορισμό). Με έναρξη την 19 Φεβ 2002, αναπτύχθηκαν οι παρακάτω δυνάμεις:

• Ελληνικός Λόχος Μηχανικού Ειρηνευτικών Αποστολών (ΕΛΜΧΕΑ)
• Τμήματα υποστήριξης και ασφαλείας
• Δυο αεροσκάφη C-130, για εκτέλεση αερομεταφορών (στο Καράτσι του Πακιστάν)
• Τμήμα για υποστήριξη της Επιχείρησης (National Support Element – NSE) στο Καράτσι και
• Μικρός αριθμός επιτελών – συνδέσμων Αξκών, στα διάφορα επιτελεία της ISAF
Η συνολική δύναμη της Ελληνικής αποστολής ανέρχετο στους 175 άνδρες.

Η διάρκεια της παραμονής της Ελληνικής δυνάμεως καθορίσθηκε αρχικά στους τρεις μήνες, μέχρι την 30 Απρ 2002. Ακολούθως, με αποφάσεις του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ) εγκρίθηκε διαδοχικά η παράταση παραμονής της στην Καμπούλ μέχρι και σήμερα.

Ο σκοπός της αποστολής της Ελληνικής Δυνάμεως στο Αφγανιστάν είναι:

• Να συνδράμει στην προσπάθεια της Αφγανικής κυβερνήσεως για ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση της χώρας, με προσφορά ανθρωπιστικής φύσεως, εκτέλεση εργασιών και παροχή συνδρομής, κοινωφελούς χαρακτήρα.

• Να προαχθεί το επίπεδο συνεργασίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τις Ένοπλες Δυνάμεις των υπολοίπων χωρών που συμμετέχουν στην ISAF (International Security Assistance Force).

•  Να συμμετάσχει η χώρα μας, για άλλη μια φορά, στην εκτέλεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε συνέχεια των τελευταίων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ τον  Νοέμβριο 2009 και Μάιο 2011, την παρούσα περίοδο συμμετέχουμε στην επιχείρηση με τις παρακάτω Δυνάμεις:

• Τάγμα Ειδικής Συνθέσεως Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ) με Δύναμη 122 ανδρών. Είναι επιφορτισμένο με την εκτέλεση έργων υποδομής, ως εξής:

– Κατασκευή κτιρίων υποστήριξης τεχνικών υπηρεσιών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
– Εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών.
– Διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

• OMLT/201 ΣΣ: 3 Επιτελείς
• OMLT/DSK (ΟΕΣΣΑΦ/111 Μεραρχίας): 19 άτομα
• Επιτελείς στο στρατηγείο ISAF-KAIA: 10 άτομα
• 2 ιατρικές ομάδες (8+8)= 16 άτομα εφόσον ζητηθούν
• 7 Εκπ/τες Σύμβουλοι (C-27 ΑΜΤ) στελέχη ΠΑ ως επίγειο στοιχείο υποστήριξης οργάνωσης της Αφγανικής Μοίρας μεταγωγικών Α/Φ C-27A.

Παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία, με πτήσεις αεροσκαφών C-130 προς και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει μεταφέρει προσωπικό και υλικό, τα οποία στη συνέχεια προωθούνται στην Καμπούλ.

Με την απόφαση υπ’ αριθμόν 1/11 Μαι 11 εξουσιοδοτείται το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) για τυχόν μελλοντικές μικρές τροποποιήσεις επί του αριθμού των διατιθέμενων δυνάμεων, του χώρου στρατωνισμού εντός του δεδομένου εθνικού περιορισμού (Caveat), επί της διοικητικής και επιχειρησιακής υπαγωγής τμημάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της επιχείρησης ISAF καθώς και επί του χρόνου παραμονής τους, με ενημέρωση του ΚΥΣΕΑ.

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει συνεισφέρει είκοσι οκτώ (28) στελέχη στο Στρατηγείο της SEEBRIG, το οποίο ανέλαβε τη Διοίκηση της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας της Καμπούλ (ΚΜΝΒ), από το Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2006. Βάσει της συμφωνίας για τη συνεισφορά των κρατών – μελών, κατά την περίοδο των επιχειρήσεων, η συμβολή της χώρας μας καλύπτει το 17,82% του προϋπολογισμού της SEEBRIG.
Από το Απρίλιο μέχρι το Οκτώβριο του 2010, η χώρα μας είχε την ευθύνη Διοίκησης, οργάνωσης και λειτουργίας του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καμπούλ (ΚΑΙΑ), αποστολή που είχε εκτελέσει με απόλυτη επιτυχία και από το Δεκέμβριο του 2005 έως τον Μάρτιο του 2006.

Επίσης από 22 Αυγ 2005 αναπτύχθηκε στην ΚΑΜΠΟΥΛ, και παρέμεινε μέχρι την 02 Απρ 2007, το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), το οποίο ήταν Ιατρονοσηλευτική Μονάδα 30 κλινών και δύναμης 47 στελεχών. Η μονάδα λειτούργησε επιχειρησιακά εντός του Διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ (Kabul International Airport – ΚΑΙΑ). Παρείχε υποστήριξη στο προσωπικό της ΕΛΔΑΦ και στο προσωπικό της ISAF. Επίσης οργάνωσε εκπαιδεύσεις ειδικευμένων Αφγανών ιατρών πολιτικών νοσοκομείων. Στη συγκρότηση της συνεισέφεραν και οι χώρες της Αδριατικής Χάρτας (Αλβανία – Κροατία – FYROM), με έναν Αξιωματικό και 3 Υπαξιωματικούς η κάθε μία. Επίσης, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία είχαν διαθέσει μία χειρουργική Μονάδα. Από ενάρξεως έως και πέρατος της λειτουργίας του την 02 Απρ 2007, το νοσοκομείο εκτέλεσε συνολικά τις ακόλουθες εξετάσεις:

ΕΙΔΟΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΡΙΘΜΟΣ
ΕΞΕΤΑΣΘΕΝΤΩΝ
Εξετάσεις προσωπικού της ISAF 2685
Εξετάσεις Αφγανών 1875
Εξετάσεις λοιπών 899
Μικροβιολογικές Εξετάσεις 1729
Ακτινολογικές εξετάσεις 956
Υπερηχογραφήματα 239
Οδοντιατρικές εξετάσεις 976
Χειρουργικές εξετάσεις 363
Χειρουργικές Επεμβάσεις 78
Σύνολο Νοσηλευθέντων 712
Διακομιδές 68
Κτηνιατρικές εξετάσεις 980

Στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την κυβέρνηση και το λαό του Αφγανιστάν, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προσφέρει κατά καιρούς διάφορα μέσα και υλικά, όπως ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, περονοφόρο όχημα, ημιφορτηγά οχήματα, σκηνές, GPS, εξοπλισμό καθαρισμού νερού κλπ. Οι άνδρες του ΤΕΣΑΦ επίσης, έχουν μοιράσει πολλές φορές στα σχολεία της περιοχής της Καμπούλ συνολικά 7500 στολές, 1200 τζάκετ και μερίδες ξηράς τροφής.

Στις 4 Δεκ 2008 κατόπιν έγκρισης του ΓΕΕΘΑ και σύμφωνης γνώμης του ΥΠΕΞ δωρίστηκε στην Αφγανική κυβέρνηση (Αφγανικό Υπουργείο Υγείας) το ασθενοφόρο πολιτικού τύπου (μάρκας MITSUBISHI) του ΤΕΣΑΦ σε πολύ καλή κατάσταση, μαζί με 4 αναπηρικά καροτσάκια και 1 φορείο.

Την 17η Αυγ 2010, υπεγράφη στην Καμπούλ από τον Έλληνα πρέσβη στο Πακιστάν κ. Πέτρο Μαυροειδή και τον Αφγανό Υφυπουργό Άμυνας κ. Μωχαμεντ Φαουζί συμφωνία, που αφορά στη φοίτηση τεσσάρων Αφγανών μαθητών σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) της Ελλάδας. Η συμφωνία προβλέπει τη φοίτηση δύο μαθητών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) και δύο μαθητών στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011.

Τον Ιανουάριο 2015 η επιχείρηση μετονομάστηκε σε Resolute Support Mission.

Απολογισμός Συμμετοχής Ελληνικού Μηχανικού στην Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν

 

ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ όπως στον Πίνακα Ελληνικών Συμμετοχών σε Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης