ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Αρχηγός ΓΕΕΘΑ

  ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΟΥΠΗΣ

  ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

  Ο Στρατηγός Δημήτριος Χούπης γεννήθηκε το 1965 στα Νέα Κερδύλλια Σερρών. Εισήχθη το 1983 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1987 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Διαβιβάσεων. Ως τεταρτοετής Εύελπις (1986-1987) διετέλεσε Αρχηγός Αρχιλοχίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

  Φοίτησε με άριστα και διακρίσεις σε όλες τις σχολές και τα σχολεία του όπλου του, επί διετία στη ΣΤΗΑΔ (Ραδιοηλεκτρολόγος Α΄) καθώς και στη Σχολή Πολέμου με διακεκριμένη φοίτηση. Εκπαιδεύτηκε σε Σχολεία Επιχειρησιακής Εξειδίκευσης του Όπλου και των Ειδικών Δυνάμεων τόσο στην Ελλάδα και στα αντίστοιχα του ΝΑΤΟ-Γερμανία (Περιπόλων Μακράς Ακτίνας Δράσης, Επικοινωνιών-Κρυπτογραφίας, Σχεδίασης Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου, Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων). Είναι εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής ελευθέρας πτώσης. Το 2012 επελέγη από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (ΑΣΣ) και φοίτησε στην Σχολή Εθνικής Άμυνας του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Defence College) (SC-121).

  Κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του, υπηρέτησε σε Μονάδες Διαβιβάσεων, Ηλεκτρονικού Πολέμου, Ηλεκτρονικής Επιτήρησης και Ειδικών Δυνάμεων. Υπηρέτησε επί τριετία ως Ομαδάρχης του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ). Ως επιτελής υπηρέτησε σε επιτελεία Σχηματισμών, Μειζόνων Σχηματισμών και στο ΓΕΣ. Ως Διοικητής υπηρέτησε επί διετία στο Λόχο ΗΠ του Δ΄ΣΣ (Ξάνθη), Διοικητής στο Λόχο ΔΒ της ΕΛΔΥΚ, Διοικητής ΔΒ της II Μ/Κ ΜΠ (Έδεσσα) και Διοικητής Μονάδας στο 472 Τάγμα Επιτήρησης-Πληροφοριών της ΑΣΔΕΝ (Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα – UAV). Έχει υπηρετήσει επί τριετία στο Διεθνές Επιτελείο της Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (2006-2009) ως Επιτελής Σχεδιασμού των Επικοινωνιών της Συμμαχίας στο Αφγανιστάν (ISAF) μετά την επιτυχή πιστοποίηση του ως Διαχειριστής Έργων ( Project Manager Practitioner) από το NATO, ως Επιτελάρχης της 80 ΑΔΤΕ «Κως» (Βόρεια Δωδεκάνησα) (2013-2014), Τμηματάρχης Τρεχουσών Επιχειρήσεων (ΓΕΣ/Α1) του ΓΕΣ (2014-2015) και ως Διευθυντής στο Επιτελικό Γραφείο του Α΄ Υπαρχηγού  ΓΕΣ (Επιχειρήσεις-Αμυντική Σχεδίαση-Εκπαίδευση) (2015-2016).

  Ως Ανώτατος Αξιωματικός (Ταξίαρχος) προήχθη το έτος 2016 και τοποθετήθηκε ως Δντης της Δνσεως Οπλιτών Θητείας του ΓΕΣ (2016-2017), Διοικητής Ταξιαρχίας της 80 ΑΔΤΕ «Κως» (Βόρεια Δωδεκάνησα) (2017-2018), Υποδιοικητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (2018-2019) μέχρι και της προαγωγής του σε Υποστράτηγο. Το έτος 2019 προήχθη σε Υποστράτηγο και τοποθετήθηκε ως Διοικητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, το 2020 ως Διοικητής Μεραρχίας της 95 ΑΔΤΕ «Διαγοριδών» (Νότια Δωδεκάνησα), όπου ήταν και Τακτικός Διοικητής Χερσαίων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια των παράνομων δραστηριοτήτων του «ORUC REIS», και το 2021 ως Διευθυντής Ε΄ Κλάδου (Στρατιωτικών Πληροφοριών – Ασφαλείας) του ΓΕΕΘΑ.

  Την 09 Μαρτίου 2022 προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε  ως Διοικητής της ΑΣΔΕΝ (Νήσοι Αιγαίου Αρχιπελάγους – Ανατολικής Μεσογείου – Κρήτη).

  Την 17 Ιανουαρίου 2023 με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τοποθετήθηκε ως Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

  Την 12 Ιανουαρίου 2024 και κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

  Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του μέχρι και της επιλογής του ως Α/ΓΕΕΘΑ διήλθε όλα τα κλιμάκια Διοικήσεως, έχοντας συνολικά 22 έτη Διοίκησης. Τιμήθηκε με όλα τα προβλεπόμενα παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις, καθώς και με τις πτέρυγες Αλεξιπτωτιστών 5 χωρών του ΝΑΤΟ.

  Είναι Διδάκτωρ με άριστα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ στα Συστήματα Μετάδοσης της Πληροφορίας. Διαθέτει μεταπτυχιακούς τίτλους εξειδίκευσης στα αντικείμενα «Στρατηγική και Διπλωματία», στο «Στρατηγικό Σχεδιασμό και Διαχείριση Κρίσεων» καθώς και είναι απόφοιτος της 7ης  Εκπαιδευτικής Σειράς (ΕΣ) μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «δια βίου μάθησης» στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ. Είναι τακτικό μέλος της Αεροπορικής Ακαδημίας. Στο επιστημονικό του έργο έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών, άρθρων, μελετών και ανακοινώσεων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια σε αντικείμενα της διδακτορικής του διατριβής, σε θέματα κρυπτασφάλειας (χαοτική κρυπτογραφία –fractals), στρατηγικής  κυβερνοπολέμου και ειδικά θέματα Μη Επανδρωμένων Συστημάτων.

  Ομιλεί την Αγγλική και τη Γαλλική. Είναι έγγαμος και έχει 3 τέκνα (1 θυγατέρα Κλινική Διαιτολόγο και 2 υιούς Αξιωματικούς των Ειδικών Δυνάμεων).