ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Podcast #23

  «Αφιέρωμα στην 25η Μαρτίου 1821»

  Στο πλαίσιο του εορτασμού της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, το ΓΕΕΘΑ ετοίμασε ένα αφιέρωμα τιμής και μνήμης σε όλους εκείνους που το 1821 βροντοφώναξαν το «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ» και το μετουσίωσαν σε πράξη επί του πεδίου.

  Podcast #22

  «28η Οκτωβρίου 1940: Τρεις ιστορίες απ’ τον Πόλεμο»

  Το εικοστό δεύτερο (#22) Podcast του ΓΕΕΘΑ έχει τον τίτλο «Τρεις Iστορίες απ’ τον Πόλεμο» και αφηγείται ιστορικά γεγονότα μέσα από τα οποία αναδεικνύεται το μεγαλείο του αγώνα που έδωσαν οι πρόγονοί μας, γράφοντας με χρυσά γράμματα το Ελληνικό Έπος του ‘40.

  Podcast #21

  «Ο Ηπειρώτης Στρατιώτης της Ελλάδος»

  Το εικοστό πρώτο (#21) podcast έχει τον τίτλο «Ο Ηπειρώτης Στρατιώτης της Ελλάδος» και πραγματεύεται την πολεμική δράση του Στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου, μια δράση ηρωική και γεμάτη επιτυχίες που έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν οδήγησε την ΙΙΙ Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία στη νίκη κατά των δυνάμεων του Άξονα στο Ρίμινι της Ιταλίας τον Σεπτέμβριο του 1944.

  Podcast #20

  «Τα ωραιότερα λόγια που ειπ’ωθηκαν ποτέ στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη» 

  To εικοστό (#20) κατά σειρά podcast του ΓΕΕΘΑ είναι αφιερωμένο στο Μνημείο στο οποίο το Έθνος μας τιμά τους Άγνωστους Πεσόντες του, που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία και την Αξιοπρέπεια της Ελλάδας.

  Podcast #19

  «Συγκινητικές μαρτυρίες για τη Μάχη της Κρήτης» (20-29/5/1941) 

  Το δέκατο ένατο (#19) podcast έχει τον τίτλο «Συγκινητικές μαρτυρίες για τη Μάχη της Κρήτης» και αναδεικνύει την ηρωική αντίσταση που προέβαλαν οι υπερασπιστές του Νησιού αλλά και ο υπερήφανος λαός της Κρήτης απέναντι στην πάνοπλη ναζιστική πολεμική μηχανή, αναγκάζοντας την τελευταία να πληρώσει βαρύτατο τίμημα.

  Podcast #18

  «Η δράση του Ιερού Λόχου στα Δωδεκάνησα»

  Το δέκατο όγδοο (#18) κατά σειρά podcast στρατιωτικής θεματολογίας του ΓΕΕΘΑ είναι αφιερωμένο στην ηρωική δράση του Ιερού Λόχου στα Δωδεκάνησα. Οι τολμηρές καταδρομικές επιχειρήσεις που διεξήγαγαν οι Ιερολοχίτες συνέβαλαν καθοριστικά στην απελευθέρωση των Δωδεκανήσων από τα κατοχικά στρατεύματα, που επισφραγίστηκε με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Παράδοσης των Γερμανικών στρατευμάτων στις 8 Μαΐου 1945 στη Σύμη, η οποία έλαβε χώρα παρόντος του Διοικητού του Ιερού Λόχου Συνταγματάρχη Τσιγάντε.

  Podcast #17

  «Μανάδες Ηρωίδες και Ηρωομάνες»

  Το δέκατο έβδομο (#17) κατά σειρά podcast έχει τον τίτλο «Μανάδες Ηρωίδες και Ηρωομάνες» και αναδεικνύει τις μεγάλες γυναικείες μορφές της ελληνικής Ιστορίας που γέννησαν και ανέθρεψαν Ήρωες ή έδρασαν οι ίδιες ως Ηρωίδες.

  Podcast #16

  «Φωνές Ηρώων από το Εικονοστάσι του Γένους»

  Το δέκατο έκτο (#16) κατά σειρά podcast στρατιωτικής θεματολογίας του ΓΕΕΘΑ είναι αφιερωμένο στους άνδρες και τις γυναίκες του Στρατού Ξηράς, που στις 29 Απριλίου τιμούν με λαμπρότητα τον Προστάτη τους Άγιο Γεώργιο. Tο podcast έχει τον τίτλο «Φωνές Ηρώων από το Εικονοστάσι του Γένους» και ξαναζωντανεύει τις φωνές των Μεγάλων Ηρώων μας, όπως αυτές αντήχησαν στα πεδία των μαχών κατά τους αγώνες που έδωσε ο Στρατός Ξηράς για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της Ελλάδας.

  Podcast #15

  «Το Φιλελληνικό Ρεύμα της Ελληνικής Επανάστασης»

  Το δέκατο πέμπτο (#15) podcast έχει τον τίτλο «Το Φιλελληνικό Ρεύμα της Ελληνικής Επανάστασης» και αναδεικνύει μέσα από ιστορικές μαρτυρίες τον μεγάλο ενθουσιασμό που προκάλεσε διεθνώς η Εθνεγερσία του 1821, κινητοποιώντας πλήθος ανθρώπων να αφήσουν τις Πατρίδες τους και να συστρατευτούν με τους Επαναστατημένους Έλληνες στον δίκαιο αγώνα τους για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.

  Podcast #14

  «Προσκλητήριο Φρουράς στους Προμαχώνες των Ελεύθερων Πολιορκημένων»

  Το δέκατο τέταρτο podcast (#14) έχει τον τίτλο «Προσκλητήριο Φρουράς στους Προμαχώνες των Ελεύθερων Πολιορκημένων» και υπενθυμίζει τα συγκλονιστικά γεγονότα εκείνης της εποχής, τη Δεύτερη Πολιορκία της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου , από τον Απρίλιο του 1825 μέχρι τις 10 Απριλίου του 1826, οπότε και πραγματοποιήθηκε η Ηρωική Εξοδος, μέσα από την οποία αναδείχθηκε το ασύλληπτο μέγεθος της αυτοθυσίας των γενναίων Υπερασπιστών της.

  Podcast #13

  «Αφιέρωμα στον Φιλόπατρη Στρατηγό Ιάκωβο Τσούνη»

  Με αφορμή το ετήσιο μνημόσυνο του φιλόπατρη Υποστρατήγου επί τιμή Ιάκωβου Τσούνη, το ΓΕΕΘΑ ετοίμασε ένα ηχητικό αφιέρωμα προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη αυτού του λαμπρού ευπατρίδη και μεγάλου ευεργέτη των Ενόπλων Δυνάμεων. Το δέκατο τρίτο (#13) podcast έχει τον τίτλο «Δίχως Πατρίδα δεν υπάρχει ούτε πλούτος, ούτε δόξα, ούτε χαρές» και υπενθυμίζει την πολύτιμη παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο αείμνηστος Ιάκωβος Τσούνης, αυτός ο σπουδαίος πολίτης-οπλίτης και νεότερος βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος παρά τα μεγάλα πλούτη, το κύρος και τους τίτλους που απέκτησε στη ζωή του, υπέγραφε ταπεινά ως «ένας μικρός και ασήμαντος ανθρωπάκος, αλλά γνήσιος απόγονος των πολεμιστών του 1821».

  Podcast #12

  «Λόγια Εμψύχωσης από τον Αρχιστράτηγο του Αγώνα»

  Το δωδέκατο podcast έχει τον τίτλο «Λόγια Εμψύχωσης από τον Αρχιστράτηγο του Αγώνα» και μας υπενθυμίζει τα γενναία λόγια του θρυλικού Γέρου του Μωριά προς τους συμπολεμιστές του, με τα οποία ανύψωνε το ηθικό τους τις πιο κρίσιμες ώρες της Επανάστασης, τους πλημμύριζε με θάρρος και τους πείσμωνε ακλόνητα για την τελική νίκη.

  Podcast #11

  «Οι Στρατιωτικές Σχολές ως επιλογή για έναν σύγχρονο νέο»

  Το ενδέκατο podcast έχει τον τίτλο «Οι Στρατιωτικές Σχολές ως επιλογή για έναν σύγχρονο νέο» και απευθύνεται στους νέους και στις νέες που θα ήθελαν να επιλέξουν το λειτούργημα του στρατιωτικού και να ενταχθούν στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων.

  Podcast #10

  «Το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας δοξάζεται στην Κορέα»

  Το δέκατο podcast έχει τίτλο «Το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας δοξάζεται στην Κορέα», και παρουσιάζει την πλούσια δράση σε ξηρά και αέρα και τα εγκωμιαστικά σχόλια που απέσπασε η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην πολυεθνική αποστολή που συγκροτήθηκε υπό τα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας στην κορεατική χερσόνησο.
   

  Podcast #9

  «Από τον Ιερό Λόχο του Χριστόδουλου Τσιγάντε στη σύγχρονη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου»

  Το ένατο podcast έχει τίτλο «Από τον Ιερό Λόχο του Χριστόδουλου Τσιγάντε στη σύγχρονη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου», μια ιστορία αγώνων, ηρωϊκών πράξεων και θυσιών, μια ιστορία των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων.
   

  Podcast #8

  «Θωρηκτό Γεώργιος Αβέρωφ: To Πλοίο – Σύμβολο της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειας του Ελληνισμού»

  Το όγδοο podcast έχει τον τίτλο «Το Πλοίο-Σύμβολο της Ελευθερίας και της Αξιοπρέπειας του Ελληνισμού» και πραγματεύεται την Ιστορία του θρυλικού Θωρηκτού ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ, της υπεραιωνόβιας Ελληνικής Ναυαρχίδας που δεν υπέστειλε ποτέ την Σημαία της και που δεν έχασε ποτέ σε καμία μάχη, ούτε σε εκείνη με τον χρόνο, παραμένοντας μέχρι και σήμερα το καύχημα του Στόλου μας και ο ζωντανός θρύλος του Πολεμικού μας Ναυτικού.
   

  Podcast #7

  «Στη Φωλιά της Γλαύκας»

  Το έβδομο podcast έχει τον τίτλο «Η Φωλιά της Γλαύκας» και πραγματεύεται την ιστορική διαδρομή της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, της περίφημης και περιζήτητης Σ.Σ.Α.Σ., η οποία, έχοντας ως θεμέλιο της το αισχύλειο ρητό «Πειθαρχία εὐπραξίας μήτηρ», λειτουργεί ως η διακλαδική κοιτίδα από την οποία εξέρχονται οι Ιατροί, οι Οδοντίατροι, οι Κτηνίατροι, οι Φαρμακοποιοί, οι Ψυχολόγοι, καθώς και οι Αξιωματικοί του Νομικού και του Οικονομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων.
   

  Podcast #6

  «Η Κοιτίδα των Ηγητόρων του Στρατού Ξηράς»

  Το έκτο podcast έχει τον τίτλο «Η Κοιτίδα των Ηγητόρων του Στρατού Ξηράς» και πραγματεύεται τη λαμπρή ιστορία της Σχολής, η οποία εδώ και σχεδόν δύο αιώνες καλλιεργεί τα ιδανικά που συγκροτούν τον χαρακτήρα των Ευελπίδων, σφυρηλατώντας το σώμα και το πνεύμα τους με τις αρχές της φιλοπατρίας και της ενσυνείδητης πειθαρχίας και μαθαίνοντάς τους να διοικούνται, ώστε εν συνεχεία να είναι σε θέση και αυτοί να διοικούν, σύμφωνα με το αρχαίο ρητό του Αθηναίου νομοθέτη Σόλωνα «Ἄρχεσθαι μαθών, ἄρχειν ἐπιστήσῃ».

   
   

  Podcast #5

  «Μεθ’ ορμής ακαθέκτου»

  Το πέμπτο κατά σειρά podcast στρατιωτικής θεματολογίας του ΓΕΕΘΑ είναι αφιερωμένο στους Φρουρούς των Eλληνικών Θαλασσών, τους άνδρες και τις γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού, που στις 6 Δεκεμβρίου τιμούν με λαμπρότητα τον Προστάτη τους Άγιο Νικόλαο.

   
   

  Podcast #4

   «Η Αγία Βαρβάρα σώζοι το Πυροβολικόν»

  Το τέταρτο podcast έχει τον τίτλο «Η Αγία Βαρβάρα σώζοι το Πυροβολικόν» και περιγράφει τις χρυσές σελίδες δόξας που έγραψε το Πυροβολικό στους Αγώνες του Έθνους καθώς και την σημερινή προσφορά των Πυροβολητών μας, οι οποίοι με τις ικανότητές τους αναδεικνύουν το Πυροβολικό ως ένα από τα ισχυρότερα μέσα της Ελληνικής Αποτροπής.

   
   

  Podcast #3

  «Οὐκ ἐλάσσω παραδώσω τὴν Πατρίδα»

  Το τρίτο podcast έχει τον τίτλο «Οὐκ ἐλάσσω παραδώσω τὴν Πατρίδα» και αναφέρεται στους Στρατιωτικούς Όρκους που έδωσαν διαχρονικά οι Έλληνες στον διάβα των αιώνων, παρουσιάζοντας τα κοινά τους στοιχεία που ενώνουν ως αόρατος δεσμός αυτούς που υπερασπίστηκαν την Πατρίδα στο παρελθόν με αυτούς που την υπερασπίζονται σήμερα και θα υπερασπισθούν το μέλλον.

   
   

  Podcast #2

  «Οι Κυρίαρχοι των Ελληνικών Ουρανών»

  Το 2ο podcast έχει τον τίτλο «Οι Κυρίαρχοι των Ελληνικών Ουρανών» και περιγράφει τις χρυσές σελίδες δόξας που έγραψαν οι Έλληνες Αεροπόροι από το 1912 μέχρι και σήμερα, αλλά και τον σκληρό καθημερινό αγώνα που δίνει το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας, οι Ιπτάμενοί μας, οι Μηχανικοί μας, η Αεράμυνα και τα Σώματα Υποστήριξης, προβάλλοντας καθημερινά, ημέρα και νύχτα, την αεροπορική ισχύ της Χώρας μας

  Οι πληροφορίες για τα ιστορικά γεγονότα αντλήθηκαν από:

  • Περιοδικό Αεροπορική Επιθεώρηση, Τεύχος 114, Δεκέμβριος 2018
  • Αντιγόνη Καμπέρου, «Δημήτριος Καμπέρος, ο Τρελοκαμπέρος», 2014, Ιδιωτική Έκδοση

  Podcast #1

  «Το Αθάνατο Πνεύμα του Μετώπου»

  Το πρώτο Podcast έχει τίτλο «Το Αθάνατο Πνεύμα του Μετώπου» και πραγματεύεται το ανεπανάληπτο μεγαλείο του αγώνα που έδωσαν οι πρόγονοί μας στα βουνά της Πίνδου, γράφοντας με χρυσά γράμματα το ηρωικό Έπος του ’40.