ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Σαν Σήμερα

  23-5-1453

  Ο Μωάμεθ Β ο Πορθητής προτείνει στον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ Παλαιολόγο να εγκαταλείψει την πόλη με το στρατό του, την Αυλή και τους Θησαυρούς του και του προσφέρει για αντάλλαγμα την ηγεμονία της Πελοποννήσου. Ο Κωνσταντίνος ΙΑ απαντά: «Το δέ τήν πόλιν σοι δούναι ουτ εμόν έστιν, ουτ άλλου των κατοικούνταν έν αυτή κοινή γάρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως άποθανούμεν και ού φεισόμεθα της ζωής ημών», που ισοδυναμεί με ένα νέο «Μολών Λαβέ».

  23-5-1825

  Ο Ιμπραήμ Πασάς μετά τη μάχη στο Μανιάκι επιστρέφει στο Νεόκαστρο και τη Μεθώνη. Με βάση τα ορμητήρια αυτά καταλαμβάνει μέσα σε λίγες ημέρες την Καλαμάτα και την πυρπολεί καθώς και άλλες κωμοπόλεις της Μεσσηνίας.

  23-5-1825

  Ο Ελληνικός Στόλος με αρχηγούς το Σαχτούρη, τον Αποστόλη και το Γ. Ανδρούτσο, καταναυμαχεί το στόλο του Ιμπραήμ ανάμεσα στην ʼνδρο και το Κάβο-Ντόρο. Στη ναυμαχία αυτή οι πυρπολητές Γιάννης Ματρόζος και Λάζαρος Μουσούν πυρπόλησαν μια φρεγάτα, που είχε 66 πυροβόλα και πλήρωμα 800 άντρες, ενώ ο πυρπολητής Μανώλης Μπούτης μια κορβέττα, που είχε 36 πυροβόλα και πλήρωμα 300 άντρες. Οι ελληνικές απώλειες ήταν 3 νεκροί.

  23-5-1878

  Υπογράφεται αγγλοτουρκική συνθήκη με την οποία η Τουρκία παραχωρεί στην Αγγλία την Κύπρο (κατοχή και διοίκηση, όχι κυριαρχία) έναντι αμοιβής 92.687 λιρών το χρόνο.

  23-5-1919

  Ο Ελληνικός Στρατός (5ο ΣΠ) καταλαμβάνει το Αξάριο της Σμύρνης.

  23-5-1941

  Η 5η Νεοζηλανδική Ταξιαρχία συμπτύσσεται από την περιοχή του αεροδρομίου Μάλεμε. Στην περιοχή Καστελλίου-Κίσαμου γερμανική επίθεση αποκρούεται από το 1ο Ελληνικό Σύνταγμα.

  23-5-1941

  Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β και η Ελληνική Κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό τον Εμμανουήλ Τσουδερό, εγκαταλείπουν την Κρήτη και μεταβαίνουν στην Αίγυπτο για τη συνέχιση, από εκεί, του αγώνα κατά του ʼξονα.