ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Σαν Σήμερα

  28-9/11-10-1922

  Υπογραφή Συνθήκης Ανακωχής στα Μουδανιά. Υπογράφεται στα Μουδανιά Μικράς Ασίας σύμβαση ανακωχής Αγγλίας, Γαλλίας και Ιταλίας από το ένα μέρος και από την Τουρκία από το άλλο, με την οποία τερματίζεται η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Ελλάδα υπέγραψε τη σύμβαση αυτή μετά από δυο μέρες. Με τη σύμβαση αυτή προβλεπόταν και η εκκένωση της Ανατολικής Θράκης από τον Ελληνικό Στρατό μέχρι τον Έβρο ποταμό.

  28-9-1944

  Ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας Γεώργιος Παπανδρέου απευθύνει από το ραδιόφωνο διάγγελμα προς τον Ελληνικό λαό, με το οποίο γνωστοποιεί τη συμφωνία μεταξύ Κυβερνήσεως και ανταρτικών δυνάμεων και κάνει έκκληση για ενότητα στην τελευταία φάση του αγώνα εναντίον του κατακτητή.

  28-9-1952

  Το Τάγμα ΕΚΣΕ, μετά από σφοδρή επίθεση με την υποστήριξη της Αμερικάνικης Αεροπορίας, καταλαμβάνει το ύψωμα του Μεγάλου Νορυ στην τοποθεσία Ιμτζιν ποταμού της Κορέας που ήταν ισχυρά οργανωμένο. Επειδή δέχτηκε κινέζικες αντεπιθέσεις κατά κύματα, για αποφυγή απωλειών, διατάχθηκε η εγκατάλειψη του. Η επίθεση επαναλήφθηκε τη νύχτα 28 προς 29-9-1952 με πλήρη επιτυχία.