ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Σαν Σήμερα

  14-8-1826

  Δύναμη από 2.000 Έλληνες, υπό τους Νικηταρά, Πλαπούτα και Γενναίο Κολοκοτρώνη, επιτίθεται εναντίον του στρατοπέδου των Αιγυπτίων, κοντά στο Βασαρά Λακωνίας, όπου ήταν αιχμάλωτοι 300 Έλληνες. Οι Αιγύπτιοι τράπηκαν σε φυγή με σημαντικές απώλειες σε άψυχο και έμψυχο υλικό.

  14-8-1921

  Καταλαμβάνεται, μετά από σκληρούς αγώνες, η πρώτη αμυντική γραμμή των Τούρκων στην τοποθεσία Σαγγάριου. Ειδικότερα, το Γ Σώμα Στρατού (αριστερά) καταλαμβάνει την τοποθεσία Σαπάντζας το Α Σώμα Στρατού (κέντρο) την τοποθεσία Ταμπούρ Ογλού και Β Σώμα Στρατού (δεξιά), με την V Μεραρχία την περιοχή Καλέ ο Γκρότο.

  14-8-1922

  Γενική Σύμπτυξη της Στρατιάς Μικράς Ασίας. Κατάρρευση του Μετώπου. Η κατάληψη από τους Τούρκους ζωτικών σημείων της αμυντικής τοποθεσίας δυτικά του Αφιόν Καραχισάρ, η αδυναμία αποτελεσματικής επεμβάσεως της εφεδρείας της Ελληνικής Στρατιάς, αδυναμία λόγω εδάφους μαζικής συγκεντρώσεως και συμμετοχής του πυροβολικού για υποστήριξη του αμυντικού αγώνα της Στρατιάς και η βαθιά εισχώρηση της Τουρκικής Μεραρχίας Ιππικού στο εσωτερικό της αμυντικής τοποθεσίας της, υποχρεώνουν τη Στρατιά να αρχίσει γενική σύμπτυξη.. Στην ταχεία κατάρρευση του Μετώπου συντέλεσαν ακόμη, κατά πολύ, το χαμηλό ηθικό των αντρών από τη μακρά απραξία τους και η επίδραση του επά¬ρατου εσωτερικού διχασμού, που είχε επεκταθεί και στο στρατό.

  14-8-1974

  Η Τουρκία, με βάση προσχεδιασμένη επιχείρηση, διατάσσει την προέλαση των στρατευμάτων της στην Κύπρο (Σχέδιο Αττίλας 2) και καταλαμβάνει σύντομα το 40% περίπου από το έδαφος της Νήσου. Οι εισβολείς προέβησαν σε εκτελέσεις, απαγωγές, λεηλασίες και βιασμούς σε μεγάλη κλίμακα και δημιούργησαν προσφυγικό πρόβλημα 200.000 κατοίκων της Νήσου.