Ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Διευθυντή ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ Υποπτέραρχο (ΥΙ) Δημήτριο Χατζηγεωργίου και τον Τμηματάρχη του Τμήματος Υγειονομικής Υποστήριξης του ΓΕΕΘΑ/ΔΥΓ Συνταγματάρχη (ΥΚ) Χρήστο Βαμβακίδη συμμετείχε στο 1ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Στρατιωτικές Υπηρεσίες Υγείας, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη της Ισπανίας το χρονικό διάστημα 6 έως 8 Οκτωβρίου 2021.

Το συνέδριο διεξήχθη στη Σχολή Εθνικής Άμυνας της Ισπανίας και συμμετείχαν αποστολές από δέκα Ευρωπαϊκές χώρες καθώς και από υπηρεσιακούς παράγοντες της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο Σύμβουλος Υγειονομικού και εκπρόσωποι του Διεθνούς Στρατιωτικού Επιτελείου.

Οι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου κάλυψαν τη συμβολή των ενόπλων δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού μέσω της δημιουργίας στρατηγικών υγειονομικών αποθεμάτων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συνδρομή τους στον Ευρωπαϊκό σχέδιο εμβολιασμού κατά του COVID-19, ενώ εξετάστηκαν και οι επιχειρησιακές προκλήσεις που εμφανίστηκαν κατά την παροχή υγειονομικής υποστήριξης εν μέσω της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου αντηλλάγησαν επίσης απόψεις σε θέματα ειδικού ενδιαφέροντος αναφορικά με την επίδραση της πανδημίας ανά χώρα, ενώ δόθηκε η ευκαιρία να προβληθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η συνεισφορά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση της πανδημίας και παράλληλα παρουσιάστηκαν οι αυξημένες δυνατότητες της Στρατιωτικής Υγειονομικής Υπηρεσίας μας.

Ειδικότερα, η Ελληνική αντιπροσωπεία παρουσίασε την συνεισφορά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό, υλικά, μέσα και εγκαταστάσεις στο εθνικό σχέδιο δράσης κατά της πανδημίας, καθώς και τους άξονες δράσης που αναπτύχθηκαν από αυτές, με έμφαση στη νοσηλεία COVID και non-COVID περιστατικών, στη συνδρομή στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς και στο πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης της πανδημίας. Η παρουσίαση απέσπασε τα ευμενή σχόλια των συμμετεχόντων, ενώ ιδιαίτερα θετικής κριτικής έτυχαν τα ακόλουθα σημεία:

α. Ο αριθμός, το μέγεθος, οι δυνατότητες και οι υποδομές των Ελληνικών Στρατιωτικών Νοσοκομείων.

β. Ο βαθμός και η έκταση εμπλοκής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εθνικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας.

γ. Το μέγεθος και η ποιότητα των υποδομών των Εμβολιαστικών Κέντρων που λειτούργησαν με ευθύνη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Κοινό συμπέρασμα των συνέδρων αποτέλεσε το γεγονός ότι η επιτυχής αντιμετώπιση των πανδημιών έχει ως προαπαιτούμενο τη στενή συνεργασία μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών υγειονομικών αρχών, ενώ για ακόμα μία φορά διαπιστώθηκε ότι το Στρατιωτικό Υγειονομικό Προσωπικό έδειξε πρωτόγνωρη ετοιμότητα στην υποστήριξη των Εθνικών Συστημάτων Υγείας, αυξάνοντας την κοινωνική αναγνωρισιμότητα και αποδοχή των ενόπλων δυνάμεων σε όλες τις χώρες.