Την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας με θέμα «Η Υψηλή Διπλωματία και Στρατηγική του Ιωάννη Καποδίστρια». Η Ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) του ΓΕΕΘΑ και το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» και πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση απηυθύναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, οι Πρέσβεις στην Ελλάδα της Ελβετίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ρωσίας και με εκπρόσωπό του της Γαλλίας.
Κεντρικοί ομιλητές της Ημερίδας ήταν ο Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, οι Πρέσβεις επί τιμή κ. Αναστάσιος Βαρελάς, κ. Γεώργιος Πουκαμισάς και κ. Περικλής Νεάρχου, ο Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Γεράσιμος Καραμπελιάς, η Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά κ. Ειρήνη Χειλά, ο Καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων κ. Δημήτριος Μαλέσης, ο Συγγραφέας κ. Ελευθέριος Παπακώστας, καθώς και ο Ιστορικός-Συγγραφέας κ. Βασίλειος Γεωργιάδης.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Διοικητής της ΣΕΘΑ Αντιστράτηγος Θεμιστοκλής Γρυμπίρης, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Σταύρος Τζουλάκης, καθώς και η Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» Δρ. Μαίρη Μαρούλη – Ζηλεμένου.
Στον Χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε μία ιστορική αναδρομή στα πεπραγμένα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, επισημαίνοντας το πολυδιάστατο έργο του και δίνοντας έμφαση στην διπλωματική του δεινότητα, την οποία όπως είπε χαρακτηριστικά «προσπάθησε να μετουσιώσει σε υψηλή στρατηγική προς όφελος της Πατρίδας μας».
Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην διορατικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια σε ότι αφορά στην Ευρωπαϊκή Ιδέα της οποίας υπήρξε πρόδρομος, γεγονός που τον καθιστά πρωτοπόρο ευρωπαϊστή, καθώς από τις απαρχές του 19ου αιώνα πρέσβευε την αυτοδιάθεση των Εθνών, όπως αποδεικνύεται τόσο από τις συνεχείς προσπάθειες που κατέβαλλε για την ανάδειξη της σημασίας της ανεξαρτησίας των υπόδουλων Ελλήνων και την έμπρακτη αρωγή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα, όσο και στις λιγότερο γνωστές ενέργειές του που οδήγησαν τελικά στην επίτευξη της ίδρυσης του κράτους της Ελβετίας, με παράλληλη διασφάλιση της ειρήνευσης στο εσωτερικό της με τη δημιουργία των Καντονιών.
Συνεχίζοντας την ιστορική του αναδρομή, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην απαιτητική αποστολή που ανέλαβε ο Ιωάννης Καποδίστριας ως πρώτος Κυβερνήτης του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, λόγω της ανυπαρξίας οργανωμένων δομών και της ταυτόχρονης ύπαρξης αντίρροπων και συνήθως αλληλοσυγκρουόμενων δυνάμεων στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Τόνισε επίσης ότι σημαντικό κομμάτι της προσπάθειας του αυτής επικεντρώθηκε στην δημιουργία διπλωματικών διαύλων με τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, αναπτύσσοντας παράλληλα «επιδέξια διπλωματία», που αποτέλεσε τον προάγγελο της στρατηγικής που και σήμερα εν πολλοίς εφαρμόζει το σύγχρονό Ελληνικό Κράτος.
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του και στο πλαίσιο της Επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη τους διοργανωτές της Ημερίδας, καθώς οι τοποθετήσεις των καταξιωμένων και επιστημονικά καταρτισμένων ομιλητών θα καταστούν έναυσμα εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων που θα φωτίσει την πολυσχιδή και σημαίνουσα προσωπικότητα του πρώτου Κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους, παρέχοντας μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν τις αθέατες πτυχές της πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας του 19ου αιώνα.