Επιχείρηση Κουβέιτ “ΝΕΑΡΧΟΣ”

2 Σεπτεμβρίου 1990 – 31 Ιουλίου 1991

Στις 2 Αυγούστου 1990, ο Ιρακινός Στρατός κατέλαβε το Κουβέιτ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αντέδρασε αστραπιαία. Την ημέρα της εισβολής σχεδόν ομόφωνα, εκτός της Υεμένης που δεν μετείχε στην ψηφοφορία, υιοθέτησε ψήφισμα (660/2-8-90), εφαρμόζοντας το άρθρο VII του Καταστατικού Χάρτη, καταδικάζοντας την Ιρακινή εισβολή, ως παραβίαση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και απαιτώντας την άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των Ιρακινών στρατευμάτων από το Κουβέιτ.

Μετά από μερικές ημέρες αποτυχημένων προσπαθειών του Αραβικού Συνδέσμου για εξεύρεση μεσολαβητικής λύσης, το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκλήθηκε εκ νέου στις 6 Αυγούστου 1990 και υιοθέτησε το 661/6-8-90 Ψήφισμα, επιβάλλοντας ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων κατά του Ιράκ.

Στις 18 Αυγούστου το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκλήθηκε και πάλι, μετά από την πράξη του Χουσείν να συλλάβει μεγάλο αριθμό δυτικών διπλωματών ως ομήρων και να χρησιμοποιήσει πολλούς από αυτούς ως ανθρώπινες ασπίδες σε ευαίσθητους στρατιωτικούς στόχους. Το Ψήφισμα 664/18-8-90 απαιτούσε, την παραίτησή του από τις πράξεις αυτές. Πολλά άλλα Ψηφίσματα ακολούθησαν, όπως το 665/25-8-90 με το οποίο επιβλήθηκε ο Ναυτικός Αποκλεισμός του Ιράκ, το 670/25-9-90 για την επιβολή αεροπορικών κυρώσεων, το 666/13-9-90 για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ και στο Κουβέιτ, κ.λ.π.

Στις 25 Φεβρουαρίου 1991 το Ιράκ δήλωσε πρόθυμο να δεχτεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία ελήφθη στα πλαίσια εφαρμογής  των γενικών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων εθνών σε συνδυασμό με τις αποφάσεις υπ’ αριθμ. 661 και 665 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απέπλευσε την 2 Σεπτεμβρίου 1990 η Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ για την Ανατολική Μεσόγειο, με αποστολή τη συμβολή στην αποκατάσταση της Διεθνούς Νομιμότητας και υποστήριξη της προσπάθειας της Διεθνούς Κοινότητας για ειρήνη και ασφάλεια.

Η Ελληνική συμμετοχή περιλάμβανε την αποστολή διαδοχικά των Φρεγατών ΕΛΛΗ και ΛΗΜΝΟΣ, μέχρι την 31 Ιουλίου 1991, όπου και ολοκληρώθηκε.

Η απόφαση 678 του Σ.Α. ο Ο.Η.Ε. επιβεβαίωσε ότι εξακολουθεί να υφίσταται η ανάγκη παρουσίας Ναυτικών Μονάδων για την εφαρμογή των κυρώσεων σε ότι αφορά τη διακίνηση αγαθών προς και από το Ιράκ.

Οι Ελληνικές Φρεγάτες εκτέλεσαν μεγάλο αριθμό νηοψιών και ελέγχων φορτίων, με τη συνδρομή των Ελικοπτέρων τους και των ανδρών της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών που επέβαιναν έπ’ αυτών. Επιπλέον συμμετείχαν σε αποστολές εγγύς προστασία κατά την διάρκεια εκτέλεσης νηοψιών από συμμαχικά πλοία.

Τα Ελληνικά πλοία είχαν ως αποστολή τη Ναυτική παρουσία και την εκτέλεση επιχειρήσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Βόρειας Ερυθράς Θάλασσας, για την εξασφάλιση τήρησης των προβλεπομένων στην απόφαση 661 απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με σκοπό την αποτελεσματική εφαρμογή της απαγόρευσης  θαλάσσιων μεταφορών προς και από το Ιράκ και το κατεχόμενο Κουβέιτ, στα πλαίσια απόφασης 665 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,

Οι Φρεγάτες ΛΗΜΝΟΣ και ΕΛΛΗ έγιναν εκφραστές της Ελληνικής ευαισθησίας σε θέματα που έχουν σχέση με την παγκόσμια ειρήνη και τη διεθνή νομιμότητα, προβάλλοντας την Ελληνική Σημαία σε ξένες θάλασσες και τη Ναυτική μας παρουσία σε ξένες χώρες.

Οι Πολιτικές και Στρατιωτικές αρχές της Πολυεθνικής Δύναμης εξήραν το ρόλο που διαδραμάτισαν τα Ελληνικά Πολεμικά Πλοία  στην Ερυθρά Θάλασσα και τόνισαν την ουσιαστική συνεισφορά στην κοινή προσπάθεια των Συμμαχικών κρατών για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε.