ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΗΝΟΦΩΤΗΣ

    ΝΑΥΑΡΧΟΣ Παναγιώτης Χηνοφώτης

    ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ

    Ο Nαύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12-8-1949. Απεφοίτησε από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, και ονομάσθηκε Σημαιοφόρος τον Ιούλιο του 1971.

    Με συνολική θαλάσσια υπηρεσία 22 ετών υπηρέτησε ως Διοικητής, Κυβερνήτης, Ύπαρχος και Αξιωματικός Επιχειρήσεων σε πολλούς τύπους Πολεμικών Πλοίων, κυρίως σε Αντιτορπιλλικά, Φρεγάτες και Πυραυλακάτους.

    Απεφοίτησε με “άριστα” από την Ελληνική Ναυτική Σχολή Πολέμου το 1986. Επίσης απεφοίτησε από την Ναυτική Σχολή Πολέμου των ΗΠΑ το 1989 και μετέπειτα ανέλαβε τα καθήκοντα του Διευθυντού Σπουδών της Ναυτικής Σχολής Πολέμου.

    Κατέχει το πτυχίο «Επιτελούς» καθώς και Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών στις «Διεθνείς Σχέσεις» από το Πανεπιστήμιο «Salve Regina» του Rhode Island των ΗΠΑ.

    Τον Αύγουστο του 1993 τοποθετήθηκε στην Ελληνική Στρατιωτική Αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για δύο έτη και κατόπιν υπηρέτησε στη Διεύθυνση Αμυντικής Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ.

    Τον Απρίλιο του 1996 ανέλαβε την Διοίκηση της 1ης Μοίρας Αντιτορπιλλικών – Φρεγατών έως τον Άυγουστο του 1997.

    Τον Σεπτέμβριο του 1997 τοποθετήθηκε ως Αναπληρωτής Στρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στην Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση (ΔΕΕ) στις Βρυξέλλες, αναλαμβάνοντας και τα καθήκοντα του Προέδρου της Ομάδος Εργασίας Στρατιωτικών Αντιπροσώπων κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΔΕΕ.

    Τον Μάρτιο του 1998 προήχθη στον βαθμό του Αρχιπλοιάρχου και ανέλαβε τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Αρχιεπιστολέα του Αρχηγείου Στόλου.

    Τον Μάρτιο του 1999 τοποθετήθηκε ως Διοικητής Αντιτορπιλλικών -Φρεγατών έως τον Μάρτιο του 2001 οπότε και ανέλαβε τα καθήκοντα του Κλαδάρχη Α’ Κλάδου του ΓΕΝ (Πολιτική, Σχεδίαση, Επιχειρήσεις, Επικοινωνίες).

    Τον Μάρτιο του 2002 προήχθη σε Υποναύαρχο και τοποθετήθηκε ως Διευθυντής του Δ’ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ (Αμυντική Πολιτική, Αμυντική Σχεδίαση, Διεθνείς Σχέσεις, Διακλαδικά Δόγματα).

    Στις 26 Μαρτίου 2004 προήχθη στον βαθμό του Αντιναυάρχου και στις 30 Μαρτίου ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Στόλου.

    Τον Νοέμβριο του 2004 επελέγη, σύμφωνα με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, να αναλάβει τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης.

    Την 16 Φεβρουαρίου 2005 προήχθη στον βαθμό του Ναυάρχου και ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης.

    Έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, τον Ταξιάρχη του Φοίνικος, τον Ταξιάρχη της Τιμής, τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Φοίνικος, τα Μετάλλια Στρατιωτικής Αξίας Α’, Β’ και Γ’ Τάξεως καθώς και με τις ακόλουθες Διαμνημονεύσεις:

    1. Ευδοκίμου Διοικήσεως Α’, Β’ και Γ’ Τάξεως.
    2. Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α’ και Β’ Τάξεως.
    3. Ηγεσίας Σχηματισμού Μεγάλης Μονάδας Γ΄ Τάξεως.

    Την 12 Σεπτεμβρίου 2006, με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου της κοινότητας Γαύδου, του απενεμήθη ο τίτλος του “Επιτίμου Πολίτη της Νήσου Γαύδου”.

    Ο Ναύαρχος Π. Χηνοφώτης είναι νυμφευμένος με την Μαρία Χηνοφώτη.