Την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συμποσίου του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (Conseil International du Sport Militaire – CISM), το οποίο πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία από τις 4 έως τις 6 Νοεμβρίου 2021.

Η διεξαγωγή του συμποσίου στη χώρα μας έχει ιδιαίτερη σημασία καθόσον εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, και πραγματοποιείται με μέριμνα του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής που συνεστήθη από τη Χώρα μας γι’ αυτό το σκοπό.

Τα θέματα του Διεθνούς Συμποσίου ανά ημέρα περιλαμβάνουν:

Ημέρα 1η: «From Ancient Olympia to Modern Times – The History of Military Sports».

Ημέρα 2η: «Sport Science Behind the Lines – Preparing the soldier, Caring for the Veteran».

Ημέρα 3η: «Military Sports Events Management – Social and Political Aspects».

Κεντρικοί ομιλητές στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Συμποσίου ήταν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο Πρόεδρος του CISM Brigadier General Herve Piccirillo και ο Διευθυντής του ΑΣΑΕΔ Πλοίαρχος (Ο) Σπυρίδωνας Ανδριόπουλος ΠΝ.

Επίσης στην τελετή παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Δημήτριος Νικολακόπουλος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος, ο Υπαρχηγός ΓΕΑ Υποπτέραρχος (Ι) Πέτρος Χατζήρης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Γεώργιος Μαυρωτάς, καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στον Χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους στην Αρχαία Ολυμπία, την κοιτίδα του Ολυμπιακού Πνεύματος, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του Συμποσίου ως προς την αξία του Στρατιωτικού Αθλητισμού καθώς και στη βαθιά διασύνδεση μεταξύ αθλητισμού και ΕΔ.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παγκοσμίως οι ΕΔ επιδιώκουν να έχουν στις τάξεις τους στελέχη με άριστη φυσική κατάσταση, τονίζοντας τις πολλές ομοιότητες του μαχητή με τον αθλητή, αφού και οι δύο προετοιμάζουν εντατικά και με πειθαρχία το μυαλό και το σώμα τους για το σκληρό αγώνα που θα δώσουν, ο μεν αθλητής στο στίβο του αγωνίσματος και ο δε μαχητής στο πεδίο της μάχης, επιδιώκοντας τη νίκη που θα χαρίσει τιμή και δόξα τόσο στους ίδιους προσωπικά, όσο και στην Πατρίδα τους.

Τόνισε τη διασύνδεση πολέμου και αθλητισμού στη σκέψη των Αρχαίων Ελλήνων, στοιχείο που τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι τα αγωνίσματα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων ήταν εμπνευσμένα από τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου, αλλά και από το συμβολικό γκρέμισμα μέρους των τειχών της πόλης προς τιμήν των Ολυμπιονικών, με την αιτιολογία ότι εφόσον διέθετε τέτοιου υψηλού επιπέδου αθλητές-πολεμιστές, δεν είχε ανάγκη από την προστασία τειχών.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του και με την ευκαιρία συμπλήρωσης 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπενθύμισε την κυρίαρχη θέση που κατείχε η φυσική άσκηση στη ζωή των Κλεφτών και των Αρματολών, οι οποίοι γυμνάζονταν σκληρά και αδιάκοπα στο πλαίσιο της πολεμικής προπαρασκευής τους, διαγωνιζόμενοι μεταξύ τους στο τρέξιμο πάνω στις βουνοπλαγιές, στο σημάδι, στο πέταγμα του λιθαριού, στο άλμα, στην η ιππασία και στην πάλη.

Κατά την Τελετή Έναρξης, ο Πρόεδρος του CISM Brigadier General Herve Piccirillo απένειμε στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο το μετάλλιο του GRAND OFFICER OF CISM και στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο το μετάλλιο του OFFICER OF CISM, με τα οποία τιμούνται όσοι συμβάλουν στην ανάπτυξη του αθλητισμού στις ΕΔ, συνεισφέροντας έτσι στην εκπλήρωση της αποστολής του Διεθνούς Συμβουλίου. Το μετάλλιο του Υπουργού Εθνικής άμυνας παρέλαβε εκ μέρους του ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Αθανάσιος Βάλαρης.

Το Διεθνές Συμβούλιο Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM) ιδρύθηκε το 1948 ως Διεθνής Οργανισμός με αποστολή του την ανάπτυξη της φιλίας μεταξύ στρατιωτικών μέσω αθλητικών δραστηριοτήτων, προωθώντας και υποστηρίζοντας την φυσική αγωγή, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την αθλητική παιδεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Χώρα μας εντάχθηκε στο CISM το 1950, συνιστά ένα από τα 140 συνολικά κράτη-μέλη του και ως πρωτοπόρος στη διαφύλαξη των αξιών του αθλητισμού και του Ολυμπισμού, διοργάνωσε το 1962 στην Αρχαία Ολυμπία το 1ο Επιστημονικό Συμπόσιο της Ακαδημίας του CISM, το οποίο αποτελεί και τον προάγγελο του Διεθνούς Συμποσίου που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Σε αυτό προσκαλούνται επιφανείς ομιλητές και εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, και οι εργασίες του συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιστήμης της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού στα κράτη – μέλη του, καθώς και στη βέλτιστη διαχείριση θεμάτων του παγκόσμιου Στρατιωτικού Αθλητισμού.

Για να διαβάσετε ολόκληρο τον χαιρετισμό του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πατήστε εδώ (Ελληνικά) και εδώ (Αγγλικά)