Την Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 46ου Διεθνούς Συνεδρίου Στρατιωτικής Ιστορίας, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα από την 29 Αυγούστου έως την 3 Σεπτεμβρίου 2021, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας του ΓΕΕΘΑ (ΕΕΣΙ/ΓΕΕΘΑ), με Θέμα «Αγώνες Ανεξαρτησίας και Απελευθερωτικοί Πόλεμοι από το 18ο Αιώνα» (πατήστε εδώ).
Η ΕΕΣΙ/ΓΕΕΘΑ συστάθηκε το 1980, με σκοπό την παροχή επιστημονικών ιστορικών υπηρεσιών για την προαγωγή της Στρατιωτικής Ιστορίας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας (ΔΕΣΙ). Η ΔΕΣΙ συγκροτήθηκε το 1938, με σκοπό την προώθηση σε παγκόσμια κλίμακα των σπουδών πάνω στο γνωστικό αντικείμενο της στρατιωτικής ιστορίας, καθώς και την συνεργασία των ερευνητών επ’ αυτού του επιστημονικού πεδίου. Υπάγεται στη Διεθνή Επιτροπή Ιστορικών Επιστημών, η οποία αποτελεί τμήμα της UNESCO, και περιλαμβάνει στους κόλπους της 41 Εθνικές Επιτροπές Στρατιωτικής Ιστορίας από όλο τον κόσμο.
Η διεξαγωγή του 46ου Διεθνούς Συνεδρίου Στρατιωτικής Ιστορίας στην Ελλάδα το 2021 και κατά την επέτειο των 200 ετών από κηρύξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως, ζητήθηκε μετ’ επιτάσεως από την ΕΕΣΙ/ΓΕΕΘΑ και εγκρίθηκε ασμένως από την ΔΕΣΙ, με Θέμα «Αγώνες Ανεξαρτησίας και Απελευθερωτικοί Πόλεμοι από το 18ο Αιώνα».
Επίκεντρο του Συνεδρίου συνιστά ο Ελληνικός Αγώνας για Ελευθερία και Ανεξαρτησία το 1821 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς και τα αιτήματα όχι μόνο για την δημιουργία, συγκρότηση και διαμόρφωση του Σύγχρονου Ελληνικού Κράτους αλλά και για την μετέπειτα πορεία των Επαναστατικών Κινημάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού η Ελληνική Επανάσταση θα μπορούσε βάσιμα να υποστηριχθεί ότι αποτέλεσε την θρυαλλίδα για τις καταιγιστικές εξελίξεις που έλαβαν χώρα στη Γηραιά Ήπειρο και όχι μόνο, σημαίνοντας οριστικά το τέλος της εποχής των Αυτοκρατοριών που είχε σηματοδοτηθεί το 1648 με την Συνθήκη της Βεστφαλίας, αλλά ολοκληρώθηκε τους 3 επόμενους αιώνες.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους στο 46ο Διεθνές Συνέδριο Στρατιωτικής Ιστορίας, ανέδειξε την σπουδαιότητά του καθώς θα κληθεί να δώσει επιστημονικές απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα όπως «Γιατί επαναστατούν τα Έθνη;», και να αναλύσει γεγονότα μέσα από την ιστορική έρευνα τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό.
Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 από της οποίας το ξέσπασμα συμπληρώνονται φέτος 200 χρόνια και με την ευκαιρία της ιδιαίτερης αυτής επετείου το Συνέδριο διοργανώνεται στην Αθήνα, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη αξία στα επιστημονικά συμπεράσματα τα οποία θα αναδειχθούν από την περιπτωσιολογική μελέτη της Εξέγερσης που είχε ως αποτέλεσμα την γέννηση του νέου Ελληνικού Κράτους.
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ανέδειξε την πρόκληση του Συνεδρίου να μελετήσει και να αναλύσει σημαντικό αριθμό εμβληματικών πολέμων ανεξαρτησίας και των συνεπειών τους, ενώ συνεχάρη την Ελληνική Επιτροπή Στρατιωτικής Ιστορίας για την άψογη διοργάνωση αυτού του εξαιρετικά ενδιαφέροντος Συνεδρίου.
Στην Τελετή Έναρξης του Συνεδρίου παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος ως Κεντρικός Ομιλητής με θέμα «The Self-consciousness of the Greeks, 200 years after the Greek Revolution of 1821», ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας Καθηγητής Massimo de Leornadis και o Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας Υποστράτηγος Γεώργιος Ραχμανίδης.