Ερυθραία – Αιθιοπία “UNMEE”

Η διαμάχη μεταξύ Ερυθραίας και Αιθιοπίας άρχισε τον Μάιο του 1998, σαν αποτέλεσμα Συνοριακής αμφισβήτησης.
Παρόλες τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ η σύγκρουση μεταξύ Ερυθραίας και Αιθιοπίας εξερράγη πάλι στις 12 Μαΐου 2000.

Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 1297 ψήφισμα, που εγκρίθηκε την ίδια ημέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε την ανησυχία του για την επανάληψη των συγκρούσεων και επεσήμανε ότι το νέο ξέσπασμα της βίας είχε μια σοβαρή ανθρωπιστική επίπτωση στους πολίτες και των δύο χωρών. Με το υπ’ αριθμ. 1298 ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας τις 17ης Μαΐου 2000, επιβλήθηκαν τα μέτρα που στόχευαν στην παρεμπόδιση πώλησης ή ανεφοδιασμό σε όπλα, πυρομαχικά, στρατιωτικά οχήματα, εξοπλισμό και ανταλλακτικά, καθώς επίσης και οποιαδήποτε παροχή προς τις δύο χώρες σε τεχνική βοήθεια ή εκπαίδευση σχετικά με την κατασκευή ή τη χρήση όπλων.

Από τον Μάρτιο του 2000, υπολογίζεται ότι πάνω από 370.000 κάτοικοι της Ερυθραίας και περίπου 350.000 Αιθίοπες επηρεάστηκαν από τον πόλεμο. Η κατάσταση σε αρκετά μέρη της Αιθιοπίας επιδεινώθηκε από την ξηρασία, η οποία οδήγησε στην εμφάνιση μιας σημαντικής έλλειψης τροφίμων με αποτέλεσμα να επηρεαστούν σχεδόν 8 εκατομμύρια άνθρωποι.
Με την απόφαση 1312/2000 της 31ης Ιουνίου 2000 του ΣΑ/ΟΗΕ συγκροτήθηκε δύναμη παρατηρητών του ΟΗΕ, με την ονομασία UNMEE (UN Mission in Ethiopia and Eritrea), δύναμης 100 Στρατιωτικών Παρατηρητών και ανάλογου Πολιτικού Προσωπικού, στην κοινή μεθόριο των δύο χωρών με σκοπό να λειτουργεί ως σύνδεσμος μεταξύ των δύο μερών, να αναπτύξει μηχανισμό επαλήθευσης της κατάπαυσης του πυρός και να προετοιμάσει / προλειάνει το έδαφος για την ανάπτυξη κανονικής Ειρηνευτικής Αποστολής.

Με το υπ’ αριθμόν 1320 (2000) Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας της 15ης Σεπτεμβρίου 2000, εγκρίθηκε η επέκταση της δύναμης της UNMEE σε 4077 Στρατιωτικό Προσωπικό και 490 Πολιτικό προσωπικό, που ανέλαβε τις παρακάτω αποστολές:
• Έλεγχο διακοπής εχθροπραξιών Να ερευνά τις εκθέσεις των παραβιάσεων εκεχειρίας
• Εξασφάλιση τήρησης υποχρεώσεων ασφάλειας που συμφωνήθηκαν από τα συμβαλλόμενα μέρη.
• Έλεγχο ανακατανομής των δυνάμεων Αιθιοπίας και Ερυθραίας στις προ των συγκρούσεων θέσεις τους.
• Έλεγχο της προσωρινής ζώνης ασφάλειας για εξασφάλιση συμμόρφωσης με τη συμφωνία για διακοπή εχθροπραξιών.
• Συντονισμός και παροχή τεχνικής βοήθειας για ανθρωπιστικές δραστηριότητες και αποναρκοθέτησης προσωρινής Ζώνης Ασφαλείας και περιοχές γύρω απ’ αυτή.

Η συμμετοχή της UNMEE απαρτίζεται από προσωπικό της Αυστραλίας, Αυστρίας, Μπαγκλαντές, Μπενίν, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Καναδά, Κίνας, Κροατίας, Τσεχίας, Δανίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Γκάμπιας, Γκάνας, Ελλάδας, Ινδίας, Ιράν, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Ιορδανίας, Κένυας, Μαλαισίας, Ναμίμπιας, Νεπάλ, Νιγηρίας, Νορβηγίας, Παραγουάης, Περού, Πολωνίας, Ρουμανίας, Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σιγκαπούρης, Σλοβακίας, Νότιας Αφρικής, Ισπανίας, Σουηδίας, Ελβετίας, Τανζανίας, Τυνησίας, Ουκρανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ηνωμένων Πολιτειών, Ουρουγουάης και Ζάμπιας.

Στην Ειρηνευτική Αποστολή η χώρα μας συμμετέχει από 6 Μαρτίου 2001 με τρία (3) στελέχη, δύο (2) του Π.Ν και ένα (1) της Π.Α..