Γενικά

Το Διεθνές Συνέδριο Χειρισμού Κρίσεων «ΑΘΗΝΑ», αποτελεί ένα διεθνές φόρουμ εποικοδομητικών, επίκαιρων συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων, επί της πρόληψης και διαχείρισης κρίσεων σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, σε γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1996, ως Σεμινάριο Χειρισμού Κρίσεων και εντάχθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «In the spirit of Partneship for Peace ‒ PfP» του ΝΑΤΟ. Τα επόμενα χρόνια το Σεμινάριο διεύρυνε τον κύκλο συμμετεχόντων του, περιλαμβάνοντας και χώρες εκτός της πρωτοβουλίας PfP. Η σταδιακή επιτυχία της διοργάνωσης, οδήγησαν στη διεθνή αναγνώριση του Σεμιναρίου, και κατέδειξαν την απαίτηση αναβάθμισης του, με την προσθήκη εξειδικευμένων συζητήσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα Ινστιτούτα Διεθνών Σχέσεων και Αμυντικών Μελετών.

Το 2007 μετονομάστηκε σε Διεθνές Συνέδριο Χειρισμού Κρίσεων και τέθηκε υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΑ. Με αυτή την πρωτοβουλία το «ΑΘΗΝΑ» ενίσχυσε την αναγνωρισιμότητά του, διεύρυνε το κύρος του, επέκτεινε τα εξεταζόμενα πεδία και άνοιξε τις θύρες του σε ακαδημαϊκούς και αναλυτές διεθνούς βεληνεκούς, μεταπίπτοντας από ένα καθαρά επιχειρησιακό – στρατηγικό Σεμινάριο, σε ένα διεθνές forum εποικοδομητικών συζητήσεων επί θεμάτων διαχείρισης κρίσεων. Σήμερα, έχει καθιερωθεί ως ένα από τα βασικά Συνέδρια σε διεθνές επίπεδο, που πραγματεύονται τη διαχείριση κρίσεων.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό ανώτατου και ανώτερου βαθμού, εκπρόσωποι Κρατών, Διεθνών και Περιφερειακών Οργανισμών όπως ΝΑΤΟ, ΟΗΕ, ΕΕ, Ινστιτούτων Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Μελετών, καθώς και ενδιαφερόμενοι από σχετικούς με το αντικείμενο φορείς (Υπουργεία, Γενικά Επιτελεία, Οργανισμοί, Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα κλπ.). Από την γέννησή του έως σήμερα, το Συνέδριο «ΑΘΗΝΑ» πραγματοποιείται περίπου ανά τριετία. Ειδικότερα διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία και ευρεία συμμετοχή συνέδρων τα έτη 2008, 2011, 2014, 2018 και 2021.

Ο κύριος σκοπός του Συνεδρίου είναι διττός και εστιάζει κυρίως στην:

α.   Ενημέρωση - ανταλλαγή απόψεων επί των μεθόδων, διαδικασιών και δυνατοτήτων της διεθνούς κοινότητας, για την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας.

β.   Παρουσίαση και ανάλυση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών για την διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα, με εστίαση στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου και στην επιλογή στρατηγικών ολιστικής προσέγγισης για την αντιμετώπισή τους.

Ειδικότερα για το έτος 2025, το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 21 ‒ 23 Μαΐου 2025 στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο αμφιθέατρο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), στην Αθήνα, με θέμα: «Ένοπλες Συρράξεις και Διαχείριση Κρίσεων στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ)». Αδιαμφισβήτητα, η Τεχνητή Νοημοσύνη συνιστά μια σημαντική πρόκληση για το σύγχρονο τρόπο διεξαγωγής των Ενόπλων Συρράξεων, που έχει γεννήσει ένα ευρύ κύκλο συζητήσεων, τόσο σε επίπεδο Διεθνών και Περιφερειακών Οργανισμών, όσο και σε επίπεδο κρατών. Οι δυνατότητες και οι προοπτικές της, τόσο κατά την πρόβλεψη και διαχείριση των κρίσεων στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, όσο και κατά τη διάρκεια των Ενόπλων Συρράξεων, είναι πολλές και πολυεπίπεδες. Οι προκλήσεις και οι περιορισμοί εξίσου σημαντικές. Δικαιολογημένα λοιπόν γεννιούνται μία σειρά από ερωτήματα, όπως: Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να φέρει σημαντικές ανατροπές στο σύγχρονο πεδίο των στρατιωτικών αναμετρήσεων και εάν ναι σε ποιο βαθμό; Ποιοι τομείς θα επηρεασθούν περισσότερο; Σε ποιο βαθμό θα επηρεασθεί η διαχείριση κρίσεων; Ποιο είναι το εκτιμώμενο οικονομικό κόστος των αλλαγών αυτών; Ποιοι είναι οι ηθικοί και νομικοί περιορισμοί;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα σημεία που το επερχόμενο Συνέδριο φιλοδοξεί να καλύψει. Ωστόσο, το υψηλό επίπεδο και το κύρος των ομιλητών, το διευρυμένο ακροατήριο και τέλος οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων που θα φιλοξενήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου, συνιστούν επαρκείς εγγυήσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος.