Την Τετάρτη 01 Μαρτίου 2023, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ Αντιστράτηγο Herzi Halevi, για πρώτη φορά μετά την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων του.

Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας, στην Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και στην επικρατούσα κατάσταση στην Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, αναφέρθηκαν στην διαρκώς ενισχυόμενη Στρατιωτική Συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 Χωρών μέσω ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το 2022, καθώς και στην περαιτέρω εμβάθυνσή της με την επικείμενη υπογραφή τόσο του «Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΑΣ) Ελλάδας – Ισραήλ» (Defence Cooperation Program) σε διμερές επίπεδο, όσο και του «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ» σε τριμερές επίπεδο για το έτος 2023, με αυξανόμενες σε αριθμό και πολυπλοκότητα δραστηριότητες οι οποίες υποστηρίζουν την κοινή προσπάθεια Ελλάδας – Ισραήλ για την διατήρηση και προαγωγή της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις συνεκπαιδεύσεις των δύο Χωρών στις ασκήσεις ΗΝΙΟΧΟΣ, ΩΡΙΩΝ, BLUE FLAG και άλλες, καθώς και στην εντός του Φεβρουαρίου του 2023 ενισχυμένη παρουσία Χερσαίων Δυνάμεων του Ισραήλ για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος (πατήστε εδώ).

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ εξέφρασε την βαθιά του θλίψη και τα θερμά του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων του πρόσφατου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ευχαρίστησε τον Ομόλογό του για την συμπαράσταση στην Χώρα μας, και ολοκληρώνοντας την τηλεφωνική τους επικοινωνία του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφτεί την Χώρα μας το συντομότερο δυνατό.