Η Στρατιωτική Επιτροπή, που συνιστά και την ύπατη Στρατιωτική Αρχή του ΝΑΤΟ, θα συγκληθεί από 17 μέχρι 19 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αθήνα, με οικοδεσπότη του Συνεδρίου της τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Το Συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ παρέχει τη δυνατότητα στους Αρχηγούς Άμυνας της Συμμαχίας να συναντηθούν και να συζητήσουν θέματα στρατηγικής σημασίας. Τους Αρχηγούς θα απασχολήσουν οι Επιχειρήσεις, οι Αποστολές και οι Δράσεις του ΝΑΤΟ, η Διάταξη Αποτροπής και Άμυνας της Συμμαχίας, όπως και η υλοποίηση των 2 νέων θεσμικών της προσεγγίσεων με τίτλους «Αποτροπή και Άμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής» και «Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ». Η Στρατιωτική Επιτροπή θα συζητήσει επίσης την πρωτοβουλία «ΝΑΤΟ 2030», καθώς και τις απορρέουσες στρατιωτικές επιπτώσεις και ευκαιρίες της.

Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Ναύαρχος Rob Bauer προεδρεύει του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής, και σε κάθε συνεδρίαση της θα υποστηρίζεται από τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης Στρατηγό Tod Wolters (SACEUR) και τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Μετασχηματισμού Στρατηγό André Lanata (SACT).

Η Στρατιωτική Επιτροπή συγκαλείται σε Επίπεδο Αρχηγών Άμυνας δύο φορές το χρόνο στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και μια φορά το χρόνο στο πλαίσιο Συνεδρίου, η διεξαγωγή του οποίου αναλαμβάνεται από ένα κράτος – μέλος της Συμμαχίας. Η Στρατιωτική Επιτροπή συνεδριάζει για να συζητήσει τις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ, προκειμένου να υποβάλλει στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο ομόφωνες στρατιωτικές εισηγήσεις επί του τρόπου με τον οποίο η Συμμαχία δύναται να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προκλήσεις παγκόσμιας ασφάλειας. Σε καθημερινή βάση, το έργο της υλοποιείται από τους μόνιμους Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Αντικείμενα Ενδιαφέροντος Μέσων Ενημέρωσης

Παρασκευή 17 Σεπ 2021 

18:30-19:30 Επίσημη Τελετή Υποδοχής (Σχολή Ναυτικών Δοκίμων)

Σάββατο 18 Σεπ 2021

08:30-09:00 Συνεδρίαση Στρατιωτικής Επιτροπής σε επίπεδο Αρχηγών Άμυνας (Ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental-Κύρια Αίθουσα)
Εισαγωγική ομιλία από τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής ΝΑΤΟ, Ναύαρχο Rob Bauer
Εισαγωγική ομιλία από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο
Εισαγωγική ομιλία από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο
Μαγνητοσκοπημένος χαιρετισμός από τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
17:45-18:15 Κοινή συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ Ναύαρχου Rob Bauer και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου (Ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental, Αίθουσα Συνέντευξης Τύπου)

 

Φωτογραφίες

Μετά από κάθε εκδήλωση, θα είναι διαθέσιμες φωτογραφίες, βίντεο και ακουστικά αρχεία στην ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ IMS www.nato.int/ims, καθώς και στην σελίδα εκδηλώσεων του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής πατήστε εδώ.

Διαπιστεύσεις

Μόνον διαπιστευμένα μέσα ενημέρωσης δύνανται να παραστούν στο Συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα. Τα αιτήματα διαπίστευσης θα διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά.

Συμπληρωμένο έντυπο διαπίστευσης, φωτογραφία (εάν είναι δυνατό) και αντίγραφα των απαιτούμενων εγγράφων πρέπει να αποστέλλονται με e-mail στο hndgset@gmail.com. Παρακαλούμε επίσης, όπως στο θέμα του e-mail σας να χρησιμοποιείτε τον τίτλο «Διαπίστευση NATO MCC 2021».

Τα έντυπα διαπίστευσης θα πρέπει να αποσταλούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021. Αιτήσεις που θα αποστέλλονται μετά από την εν λόγω καταληκτική ημερομηνία ενδέχεται να απορριφθούν.

Οι διαπιστεύσεις θα πρέπει να φέρονται σε ορατό σημείο και το προσωπικό ασφαλείας διατηρεί τη δυνατότητα να ζητήσει και έτερο έντυπο αναγνώρισης ταυτότητας ανά πάσα στιγμή.

Θα θέλαμε επίσης να σας ενημερώσουμε ότι πριν από κάθε εκδήλωση ενημέρωσης θα διεξάγονται χωριστοί έλεγχοι ασφαλείας. Για αυτό το λόγο, οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης αναμένεται να προσέρχονται στις εκδηλώσεις μία ώρα προ της έναρξής τους.

COVID-19 Περιορισμοί-Μέτρα Μετριασμού-Σύσταση για Εμβολιασμό

 Λόγω της Πανδημίας COVID-19*, θα πραγματοποιείται εντατικοί έλεγχοι και θα λαμβάνονται κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την υγεία και ασφάλεια του συνόλου του προσωπικού και των επισκεπτών του ΝΑΤΟ.

* Λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές καθημερινές αλλαγές των σχετικών οδηγιών, προτείνουμε όπως είστε συνεχώς ενήμεροι από αξιόπιστες πηγές, όπως η ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ειδικά σε ότι αφορά στον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports

https://travel.gov.gr

https://www.iatatravelcentre.com/world.php

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

 Θα αναρτούμε τις πιο πρόσφατες πληροφορίες και φωτογραφίες από το Συνέδριο στους επίσημους λογαριασμούς στο Twitter @NATO_PASCAD και @hndgspio. Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος θα χρησιμοποιούν τους δικούς τους λογαριασμούς @CMC_NATO και @ChiefHNDGS αντίστοιχα.

Όταν κάνετε ανάρτηση στο Twitter για το Συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε τα hashtags #NATOCHoDs και #NATOMC.

Ερωτήσεις – Απορίες

Αξιωματικός Επικοινωνίας στο ΓΕΕΘΑ / Δημόσιες Σχέσεις και Στρατηγική Επικοινωνία κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής 2021:

 Συνταγματάρχης (ΤΘ) Ιωάννης Δ. Σηφάκης

Τηλέφωνο Γραφείου: +30.210.657.1235 / +30.210.657.1044 / +30.210.657.1046 Κινητό: +30.698.349.0601

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: hndgset@gmail.com

Αξιωματικός Επικοινωνίας για τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ:

Κυρία Eleonora Russell, Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων και Στρατηγικών Επικοινωνιών υπό τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και του Διεθνούς Στρατιωτικού Επιτελείου του ΝΑΤΟ

Tel: + 32 471 61 09 55

E-Mail: russell.eleonora@hq.nato.int

Ανχης Goetz Haffke, Βοηθός Συμβούλου Δημοσίων Σχέσεων και Στρατηγικής Επικοινωνίας υπό τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και του Διεθνούς Στρατιωτικού Επιτελείου του ΝΑΤΟ

Tel: + 32 490 58 06 47

E-Mail: Haffke.goetz@hq.nato.int

Για να κατεβάσετε την Αίτηση Διαπίστευσης Μέσων Ενημέρωσης/Δημοσιογράφων, πατήστε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επί της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ κάντε κλικ εδώ.