Την Τετάρτη 03 Αυγούστου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με την Επιτετραμμένη στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Maria Olson.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ την συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων της, και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η συνεργασία θα παραμείνει εξαιρετική όπως είχε αναπτυχθεί και με τον προκάτοχό της κ. David Βurger τονίζοντας την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδος και ΗΠΑ ειδικά σε στρατιωτικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας σε εθνικό περιφερειακό επίπεδο μεταξύ άλλων λόγω και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των συνεπειών της στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Στην συνέχεια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε τον ρόλο της Ελλάδος, η οποία προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα και στην τήρηση των αρχών καλής γειτονίας, συνεισφέρει και με τις Ένοπλες Δυνάμεις της στην ασφάλεια και στην σταθερότητα της περιοχής, στην αναβάθμιση των σχέσεων με τις περισσότερες αραβικές χώρες και το Ισραήλ, στην συνεργασία με χώρες των Βαλκανίων στο πλαίσιο της Αστυνόμευσης του εναέριου χώρου τους (Air Policing), καθώς και την συνεργασία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με αυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, στο πλαίσιο «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ», το οποίο ενισχύεται με το σχήμα «3+1» με την παρουσία των ΗΠΑ.

Ακολούθως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές συναντήσεις από την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ (πατήστε εδώ), τόνισε την σημασία της πρόσφατης επικαιροποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)] η οποία υλοποιείται με την διαρκή εκτέλεση κοινών δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε διακλαδικό επίπεδο και την παροχή σημαντικών διευκολύνσεων κυρίως μέσω της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης.

Κλείνοντας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην πρόσφατη Διμερή Διακλαδική Συνεκπαίδευση Ελλάδος και ΗΠΑ «POSEIDON’S RAGE 22» στην οποία φιλοξενήθηκαν στη Σούδα τα Μαχητικά Αεροσκάφη F-15E Fighting Eagle και για πρώτη φορά τα Μαχητικά Αεροσκάφη F-35 Lightning II.