Από την Δευτέρα 16 έως την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023, και στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες, οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) συμμετείχαν στην Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «STEADFAST NOON 2023», που διεξήχθη υπό την διεύθυνση του Ανώτατου Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe – SACEUR) General Christopher G. Cavoli.

Η «STEADFAST NOON 2023», είναι άσκηση τύπου LIVEX (Live Exercise), αποτελεί την μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ εστιασμένη στις επιχειρήσεις πυρηνικών όπλων, και αποσκοπεί στην εκπαίδευση επί των διαδικασιών μεταστάθμευσης των Αεροσκαφών (Α/Φ) High Readiness (HR) Dual Capable Aircrafts (DCA) σε επιλεγμένες βάσεις, καθώς και επί των διαδικασιών υποστήριξης των επιχειρήσεων πυρηνικών όπλων με συμβατικά Α/Φ (Support of Nuclear Operations With Conventional Air Tactics – SNOWCAT).

Η Άσκηση πραγματοποιήθηκε στις Αεροπορικές Βάσεις (ΑΒ) Aviano, Ghedi, Trapani και Gioia Del Colle της Ιταλίας, και σε αυτήν η Ελλάδα συμμετείχε με 3 Α/Φ F-16 και το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και με 1 Αξιωματικό ως σύνδεσμο (Liaison Officer – LNO) στο επιτελείο διεξαγωγής της Άσκησης στην ΑΒ Aviano, ενώ συνολικά συμμετείχαν προσωπικό και αεροπορικά μέσα από 13 χώρες της Συμμαχίας.

Η συμμετοχή των ΕΔ στην «STEADFAST NOON 2023» συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της μαχητικής ικανότητας, καθώς και στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων σε συμμαχικό πλαίσιο.