Την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε στην 15η Σύνοδο των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των Βαλκανικών Χωρών (15th Balkan Chiefs of Defence Conference), που διεξήχθη στην Οχρίδα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Την έναρξη της Συνόδου κήρυξε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Stevo Pendarovski, και συμμετείxαν σε αυτή ως επίσημοι προσκεκλημένοι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Κροατίας, εκπρόσωποι του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Headquarters Allied Powers Europe – SHAPE) και της Στρατιωτικής Επιτροπής (EUMC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ο Διοικητής του V Corps των ΗΠΑ ως εκπρόσωπος του USAREUR-AF.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, η οποία είχε θέμα «Use of the Armed Forces in handling the latest challenges in a national and regional context (best practices)», συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι σύγχρονες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας και οι τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης της Στρατιωτικής Συνεργασίας των Βαλκανικών Χωρών, και παρουσιάστηκαν οι ετήσιες εκθέσεις των Ομάδων Εργασίας του θεσμού που αφορούν στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και στην από κοινού εκτέλεση δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

Επιπρόσθετα, στα εκτός ημερησίας διάταξης θέματα της Συνόδου ο Διευθυντής Δ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ ανέλυσε το θέμα «Climate Change and Security Challenges», με έμφαση στον εντοπισμό και στην διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον ασφαλείας, καθώς και στις προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ως προς τις συνέπειές της τόσο τα κράτη όσο και οι Διεθνείς Οργανισμοί.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά την εισαγωγική του παρέμβαση ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την φιλοξενία και την άριστη οργάνωση της Συνόδου, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ως Ελληνική πρωτοβουλία συνεργασιών και κοινών εκπαιδευτικών δράσεων που ξεκίνησε το 2007 από την Θεσσαλονίκη, συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και ασφάλειας των Βαλκανίων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας.

Κατά την παρουσίαση των ετήσιων εκθέσεων των ομάδων εργασίας του θεσμού, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξήρε το έργο που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο της ανάλυσης και εκτίμησης των ασύμμετρων απειλών και επεσήμανε την αξία της δραστηριοποίησής τους στον τομέα του κυβερνοπολέμου, τονίζοντας ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τα μέσα και την τεχνογνωσία να συνδράμουν στην κατεύθυνση αυτή.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης που τελούν υπό σχεδίαση και ενημέρωσε τους Ομολόγους του ότι η Άσκηση «BALKAN SHIELD 2022», η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Χώρα μας τον Νοέμβριο, θα αποτελέσει ευκαιρία για τις Ένοπλες Δυνάμεις των Βαλκανικών Χωρών να ενισχύσουν την διαλειτουργικότητά τους, ασκούμενες σε πολύπλοκα και ρεαλιστικά σενάρια Ειδικών Επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επί του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων ως προς την διαχείριση των τρεχουσών προκλήσεων ασφαλείας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι η Ελλάδα υποστήριξε άμεσα και έμπρακτα την Ουκρανία μετά την Ρωσική εισβολή, τονίζοντας τόσο τον σταθεροποιητικό ρόλο της Χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή όσο και την συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην ανάδειξή του σε εθνικό, διμερές, πολυμερές, Ευρωπαϊκό και διασυμμαχικό επίπεδο. Επιπλέον και στο πλαίσιο της διασφάλισης της περιφερειακής σταθερότητας, επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία της Διαβαλκανικής συνεργασίας και συνοχής έναντι των νέων προκλήσεων ασφαλείας.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους Ομολόγους του της Βουλγαρίας Admiral  Emil Eftimov και της Σερβίας General Milan Mojsilović, κατά τις οποίες σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στην περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας, καθώς και στην ανταλλαγή επισήμων επισκέψεων.

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, κατόπιν προσκλήσεως του Ομολόγου του Lieutenant General Vasko Gjurchinovski. Μετά την επίσημη υποδοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ που έλαβε χώρα στο Army Water Training Camp Ohrid, οι 2 Αρχηγοί συναντήθηκαν κατ΄ ιδίαν και είχαν την ευκαιρία να αναφερθούν στις προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην εμβάθυνση της Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των 2 Χωρών.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη τον Ομόλογό του για την επιτυχή διοργάνωση και διεξαγωγή της 15ης Συνόδου των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων των Βαλκανικών Χωρών, πρωτοβουλία η οποία έχει καταστεί ιδιαιτέρως σημαντική σε περιφερειακό επίπεδο, λαμβανομένων υπόψη ειδικά των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην αρχιτεκτονική ασφαλείας του Ευρω-Ατλαντικού χώρου. Στο πλαίσιο αυτό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδος ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας, ο οποίος μεταξύ άλλων εκφράζεται και μέσω των πολυεπίπεδων στρατιωτικών και εταιρικών συνεργασιών των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας σε διμερές, πολυμερές και συμμαχικό επίπεδο.

Έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στην στρατιωτική συνεργασία των 2 Χωρών αναφέροντας ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί έναν σημαντικό περιφερειακό εταίρο και σύμμαχο, τον οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδος συνδράμουν με Μαχητικά Αεροσκάφη σε ρόλο εναέριας αστυνόμευσης (air policing) (πατήστε εδώ), καθώς και με την παροχή τεχνογνωσίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ομαλή και ουσιαστική προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεών της στα πρότυπα του ΝΑΤΟ (πατήστε εδώ). Επίσης εξήρε την άριστη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των 2 Χωρών στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην Πολυεθνική Ταξιαρχία Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-Eastern Europe Brigade – SEEBRIG) που εδρεύει στο Κουμάνοβο, της οποίας την Διοίκηση έχει αναλάβει η Ελλάδα (πατήστε εδώ).

Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε την πρόθεσή του για ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των 2 Χωρών με την συμμετοχή τους σε κοινές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως, καθώς και με την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις Σχολές και τα Πολυεθνικά Κέντρα Εκπαίδευσης της Ελλάδος από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος, αφενός για την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων και αφετέρου για την επιπλέον ενδυνάμωση της διαλειτουργικότητας και των συνεργειών σε διμερές και διασυμμαχικό επίπεδο.

Ακολούθως, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ με τον Ομόλογό του παρευρέθησαν στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY) της Άσκησης Ειδικών Επιχειρήσεων «BALKAN WARRIOR 22» που πραγματοποιήθηκε από την Κυριακή 12 έως την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 στο Κρίβολακ της Οχρίδας, στην οποία συμμετείχαν 15 στελέχη της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ότι η εν λόγω Άσκηση αναδεικνύει την Στρατιωτική Συνεργασία των 2 Χωρών, τονίζοντας ότι η εκτέλεση των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης ενισχύει τον αποτρεπτικό μας ρόλο στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας, με σκοπό την εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και πέραν αυτής.