Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Ελλάδας συμμετείχαν από 17 Μαΐου έως 1 Ιουνίου 2021 στην πολυεθνική άσκηση «DECISIVE STRIKE / SABER GUARDIAN-21» (DS/SG-21), η οποία έλαβε χώρα υπό το ευρύτερο πλαίσιο της «DEFENDER EUROPE-21» και πραγματοποιήθηκε στις περιοχές Κρίβολακ και Πέτροβιτς της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, με την επιπλέον συμμετοχή τμημάτων Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

Η ελληνική αποστολή αποτελείτο από τμήμα 13 στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και 1 ζεύγος αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα 12 στελέχη συγκρότησαν μία Επιχειρησιακή Ομάδα (Special Operations Task Unit – SOTU) και ένα στέλεχος συμμετείχε στο επιχειρησιακό επιτελείο.

Η άσκηση «DS/SG-21» περιέλαβε πλήθος επιχειρησιακών δραστηριοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων, όπως βολές ατομικού οπλισμού από μικρές και μεγάλες αποστάσεις, μάχη σε κατοικημένους τόπους (Close Quarter Battle), άμεση επιθετική ενέργεια (Direct Action) σε συνδυασμό με αποστολές Close Air Support (CAS) από μαχητικά αεροσκάφη, ειδική επιτήρηση – αναγνώριση (Special Reconnaissance), A’ Βοήθειες πεδίου μάχης, καθώς και τερματική καθοδήγηση πυρών αεροσκαφών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC).

Η ελληνική συμμετοχή στην άσκηση αποδεικνύει έμπρακτα τον ενεργό ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και εντάσσεται στο πλαίσιο στρατιωτικής διπλωματίας που εξασκεί εκμεταλλευόμενη το αξιόμαχο και την ισχύ των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Στόχος του ΓΕΕΘΑ είναι στο εγγύς μέλλον, να συγκροτήσει Τμηματική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Component Command) για τη στελέχωση της οποίας συνεργάζεται με φίλιες Βαλκανικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία.