Την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε ως ομιλητής σε εκδήλωση με θέμα «Hellenic Armed Forces Capability and Development – Requirements & Implementation» που διοργάνωσαν η ROTA, η οργανωτική επιτροπή της Έκθεσης και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2021.

Ο διαπιστευμένος δημοσιογράφος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Πέτρος Τρουπιώτης συντόνισε την εκδήλωση, ενώ εκτός από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ συμμετείχαν ως ομιλητές ο Υποστράτηγος Τεχνικού ε.α. Μισαήλ Παπαδάκης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και ο Αναστάσιος Ροζόλης, Πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την τιμητική πρόσκληση, έκανε αναφορά στην σπουδαιότητα της διοργάνωσης της DEFEA 2021 υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΑ και την συνδρομή του ΓΕΕΘΑ, καθώς δίνει την δυνατότητα στην Ελλάδα να φέρει σε επαφή εταιρείες Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρώπης και της Αμερικής με Χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής για την ενημέρωση τους επί των πλέον πρόσφατων εξελίξεων σε συστήματα και τεχνολογίες αιχμής.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας και τα χαρακτηριστικά του, καθώς και στις απειλές και τις προκλήσεις που η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της αντιμετωπίζουν.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλουν οι Ελληνικές ΕΔ για την προώθηση της ασφάλειας και της συνεργασίας μέσα από το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τον ΟΗΕ, καθώς και μέσω διμερών και πολυμερών συνεργασιών, αναδεικνύοντας την Χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Επίσης έκανε αναλυτική αναφορά στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το ΓΕΕΘΑ τόσο σε επίπεδο δομικών αλλαγών όπως η αναδιοργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων και η αναβάθμιση του στρατιωτικού ρόλου της Κρήτης με την αύξηση του αποτυπώματος των Ενόπλων Δυνάμεων στη Νήσο και την εδραίωση της παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην αναβάθμιση των κατεχόμενων οπλικών συστημάτων και την πρόσκτηση νέων με σκοπό την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος τους.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ΕΔ και την επίτευξη οικονομιών κλίμακος, αναφέρθηκε επίσης σε πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από το ΓΕΕΘΑ για την ενίσχυση της υποστήριξης των οπλικών τους συστημάτων μέσα από δομές όπως η NATO Support and Procurement Agency (NSPA), καθώς και στην συμμετοχή σε πολυεθνικά συνεργατικά προγράμματα ανάπτυξης δυνατοτήτων της Ε.Ε. μέσω της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας – PESCO και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στο τομέα της Άμυνας (EDIDP).

Ολοκληρώνοντας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, διοργανωτές και συμμετέχοντες, για την εργώδη προσπάθεια και την πραγματοποίηση μιας πραγματικά εντυπωσιακής και επιτυχημένης Έκθεσης.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πατήστε εδώ.