Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 η Τριμερής Συνεκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδος, των ΗΠΑ, και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στον ευρύτερο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της Ναυτικής Βάσης «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» στο Μαρί της Κύπρου.

Η εν λόγω Συνεκπαίδευση στην οποία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 20 Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και 2 Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς MARK-V του Πολεμικού Ναυτικού, αποσκοπούσε στην αναβάθμιση του επιπέδου της συνεργασίας, της συναντίληψης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ σε συμμαχικό πλαίσιο.

Κατά την διάρκεια της δραστηριότητας εκτελέστηκαν αντικείμενα όπως παρακάτω:

● Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης – Άμεσης Αντίδρασης
● Ελεύθερου Σκοπευτή
● Α΄ Βοηθειών
● Επιχειρήσεις σε Αμφίβιο Περιβάλλον
● Μη συναινετική νηοψία
● Τεχνικές – Τακτικές Βασικών Οδηγιών Επιχειρήσεων (ΒΟΕ) Ομάδων

Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκε ευρεία χρήση των νεοαποκτηθέντων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς MARK-V σε αποστολές μεταφοράς προσωπικού από την Ελλάδα προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σε υποστήριξης Επιχειρήσεων Αμφίβιου Περιβάλλοντος και Μη συναινετικής νηοψίας. Στην Άσκηση συμμετείχε και το Ειδικό Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς «USNS Carson City» της «Μilitary Sealift Command» του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η εν λόγω Συνεκπαίδευση εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και έχει σκοπό την ενίσχυση της συνέργειας με φίλες και σύμμαχες Χώρες.