Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό – Επιχείρηση Ε.Ε.

Ελληνική Συμμετοχή στην Επιχείρηση της ΕΕ στη Λ.Δ. Κονγκό

24 Ιαν -30 Νοεμβρίου 06

Στις 24 Ιαν 06, ο ΟΗΕ κάλεσε την ΕΕ να παρέξει μια κατάλληλη δύναμη εφεδρειών που θα ενίσχυε τις δυνατότητες ταχείας αντίδρασης της MONUC κατά τη διάρκεια και το μετέπειτα διάστημα των προεδρικών εκλογών στη Λ. Δ. του Κονγκό.

Η MONUC (UN Organization Mission In The Democratic Republic Of Congo), είναι η δύναμη του ΟΗΕ που έχει αναπτυχθεί στο Κονγκό από τον Αύγουστο του 2003 στο πλαίσιο του άρθρου 7 του ΟΗΕ. Αριθμεί περί τα 16.700 άτομα.

Αποστολή της δύναμης της ΕΕ ήταν η υποστήριξη, εάν απαιτηθεί, της  MONUC κατά την όλη διαδικασία των εκλογών και τη μετεκλογική περίοδο. Η EE είχε αναπτύξει ένα προωθημένο κλιμάκιο στην Κινσάσα της Λ.Δ. του Κονγκό (περί τα 450 άτομα) και μια δύναμη εφεδρειών επιπέδου Τάγματος σε συνορεύουσα χώρα (Γκαμπόν) για την υποστήριξη στην MONUC, σε τυχόν καταστάσεις που θα εκφεύγαν των δυνατοτήτων της.

Οι εκλογές στο Κονγκό έγιναν στις 30 Ιουλ 06.  Η διάρκεια της αποστολής ήταν 4 μήνες μετά την ανάπτυξη της δύναμης, ήτοι μέχρι το τέλος Νοε 06.

Η χώρα μας στην εν λόγω επιχείρηση συμμετείχε με τα ακόλουθα:

α. Ένα μεταφορικό αεροσκάφος C – 130 για την εκτέλεση τακτικών αερομεταφορών, το οποίο αναπτύχθηκε στην περιοχή των επιχειρήσεων από τις 30 Ιουλ 06 και συμμετείχε στην επιχείρηση από 01 Αυγ έως 15 Σεπ 06.  Το C-130 είχε ως έδρα το Α/Δ Libreville της Γκαμπόν και εκτέλεσε μεταφορές προς το Α/Δ N’ Djili της Κινσάσα στο Κονγκό. Το C-130, είχε δυνατότητα εκτέλεσης νυκτερινών πτήσεων, εφόσον τα Α/Δ από τα οποία θα επιχειρούσε διάθεταν συστήματα ενόργανης προσέγγισης Π/Γ και Α/Γ, ήτοι πληρούσαν όλα τα κριτήρια IFR πτήσεων, καθώς και ανάλογη υποδομή φωτισμού.
β. Διάθεση τριών και ενός επιτελών στα στρατηγεία OHQ και FHQ της επιχείρησης αντίστοιχα. Στις 4 Απρ άρχισε η στελέχωση του OHQ στο Πότσδαμ Γερμανίας, με τρεις Αξκούς.
O Έλληνας του ΣΞ στελέχωσε θέση επιτελούς στο FHQ στην Κινσάσα, από τις 30 Ιουλ 06, οπότε μετέβη στη Λ.Δ του Κονγκό μαζί με το Αφος C-130 της ΠΑ.
γ. Επίσης, με το αεροσκάφος μετέβη στη Λ.Δ του Κονγκό και το κλιμάκιο υποστήριξής του, αποτελούμενο από 27 συνολικά στελέχη της ΠΑ.

Η αποστολή περατώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2006.