Την Τετάρτη 02 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ» στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV-DAY) της Άσκησης «STEADFAST LEDA 2021» του NATO Rapid Deployable Corps – Greece (NRDC-GR), την οποία παρακολούθησαν:

  • Ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο Διοικητής 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Πέτρος Δεμέστιχας και ο Υπαρχηγός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας Υποπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
  • Ο Υπαρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουμανίας Υποστράτηγος Dumitru SCARLAT και ο Διοικητής της 61 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των ΕΔ της Βουλγαρίας Ταξίαρχος Deyan DESHKOV.
  • Οι Γενικοί Πρόξενοι στην Θεσσαλονίκη της Βουλγαρίας κ. Valentin PAVLOV, της Γαλλίας κ. Sandrine MOUCHET, των ΗΠΑ κ. Elizabeth K. LEE και της Τουρκίας κ Efe CEYLAN.
  • Ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστρατηγός Ηλίας Λεοντάρης και ο Επίτιμος Διοικητής Γ’ Σώματος Στρατού/NRDC-GR Αντιστράτηγος Δημήτριος Κούκος.
  • Ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ρουμανίας στην Ελλάδα Συνταγματάρχης Nicolae MARINESCU καθώς και αντιπροσωπεία Απόστρατων Αξιωματικών.

Η «STEADFAST LEDA 21» συνιστά την κυριότερη εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ για το 2021, σχεδιάστηκε από το Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE), και η τελική φάση της διεξήχθη από την Τρίτη 23 Νοεμβρίου έως την Πέμπτη 02 Δεκεμβρίου 2021. Η άσκηση αφορά σε εκτέλεση χερσαίων επιχειρήσεων Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ με ανάληψη μεγάλης Διακλαδικής Επιχείρησης επιπέδου Major Joint Operation plus – MJO+, και με το NRDC-GR σε ρόλο Χερσαίας Διοίκησης Μειζόνων Διοικήσεων επιπέδου Σώματος Στρατού (Multi-Corps Land Component Command – MC LCC) κατόπιν της πιστοποίησής του τον Ιανουάριο 2021 (πατήστε εδώ) ότι εκπληρώνει τα κριτήρια Αρχικής Επιχειρησιακής Ετοιμότητας (Initial Operational Capability – IOC) στον συγκεκριμένο ρόλο.

Κατά την διάρκεια της Άσκησης και για την επίτευξη της αποστολής που του ανατέθηκε, το NRDC – GR είχε υπό την Διοίκηση το NATO Rapid Deployable Corps – Spain (NRDC-ESP) το οποίο αναπτύχθηκε στην Ισπανία, το Allied Rapid Reaction Corps (ARRC) που αναπτύχθηκε στην Γερμανία και στην Πολωνία, το MultiNational Corps – Northeast (MNC NE) και το US V Corps τα οποία ανέπτυξαν κλιμάκια Διοικήσεως επίσης στην Πολωνία, ενώ ενισχύθηκε και με ένα Αναπτυσσόμενο Χερσαίο Στοιχείο [Deployable Land Element (DLE)] από την Συμμαχική Χερσαία Διοίκηση που εδρεύει στη Σμύρνη (LANDCOM).

Στο ασκούμενο Επιτελείο συμμετείχαν 872 άτομα από 13 χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία) με την απόλυτα επιτυχή διεξαγωγή της τελικής φάσης της «STEADFAST LEDA 21» να αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού του προσωπικού του, επιβεβαιώνοντας την υψηλή αξία του NRDC – GR για την Συμμαχία και την ικανότητά της να αναπτύσσει Στρατηγεία και δυνάμεις, όταν και όπου απαιτηθεί.