Γεωργία – UNOMIG

Η σύγκρουση στην Αμπχαζία, που βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο της Μαύρης Θάλασσας, στη βορειοδυτική περιοχή της Δημοκρατίας της Γεωργίας, άρχισε με κοινωνικές αναταραχές και προσπάθειες από τις τοπικές αρχές να διαχωριστούν από τη Δημοκρατία. Κλιμακώθηκε με μια σειρά ένοπλων συγκρούσεων το καλοκαίρι του 1992, όταν η κυβέρνηση της Γεωργίας απέστειλε 2.000 στρατεύματα της στην Αμπχαζία. Η άγρια πάλη που επακολούθησε είχε σαν αποτέλεσμα 200 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Η ηγεσία της Αμπχαζίας εγκατέλειψε τη πρωτεύουσα Sukhumi και υποχώρησε στην πόλη Gudauta.

Για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εφαρμογής, από τα συμβαλλόμενα μέρη, της συμφωνίας εκεχειρίας και του διαχωρισμού των δυνάμεων που υπογράφηκαν στη Μόσχα στις 14 Μαΐου 1994 καθιερώθηκε αρχικά στις 24 Αυγούστου 1993 με το υπ’ αριθμ. 858/1993 ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας η Αποστολή UN Observer Mission in Georgia (UNOMIG), με σκοπό

• Να ελέγχει τη συμμόρφωση με τη συμφωνία εκεχειρίας της 27ης Ιουλίου 1993 μεταξύ της κυβέρνησης της Γεωργίας και των αρχών της Αμπχαζίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στην πόλη Sukhumi.
• Να ερευνά τις εκθέσεις των παραβιάσεων εκεχειρίας
• Να καταβάλει προσπάθεια επίλυσης παραβιάσεων εκεχειρίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών
• Να υποβάλει έκθεση στο Γενικό Γραμματέα για την εφαρμογή της εντολής του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων, ειδικότερα, των παραβιάσεων της συμφωνίας εκεχειρίας.
Η αρχική δύναμη της αποστολής ανερχόταν σε 88 στρατιωτικούς παρατηρητές από Αίγυπτο, Αλβανία, Αυστρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδονησία, Ιορδανία, Κορέα, Μπαγκλαντές, Ουγγαρία, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Πακιστάν, Πολωνία, Ρωσία, Σουηδία, Τουρκία, και Τσεχία.
Στην Ειρηνευτική Αποστολή η χώρα μας συμμετείχε από Σεπ 94 μέχρι Σεπ 95 με πέντε (5) στελέχη, δύο (2) του Σ.Ξ., δύο (2) του Π.Ν. και ένα (1) της Π.Α.

Ευρωπαϊκή Μη Στρατιωτική Επιχείρηση Επιτήρησης στη ΓΕΩΡΓΙΑ
(EU MONITORING MISSION-EUMM).

Μετά την κατάπαυση των εχθροπραξιών στην Γεωργία-Ν. Οσετία η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ, διερεύνησε συνεισφορές Κ-Μ, προκειμένου συγκροτηθεί δυναμικό 200 στελεχών, για την ανάληψη της εν λόγω επιχείρησης επιτήρησης.

Αποφάσισε τη δημιουργία 10 Επιχειρησιακών Μονάδων Επιτήρησης (Operational Monitoring Units) των 20 ατόμων, σύνολο 200 παρατηρητές. Οι παρατηρητές θα είναι άοπλοι και θα φέρουν πολιτική περιβολή.
Η συμμετοχή της χώρας μας αποφασίσθηκε να είναι 12 στελέχη (6 από ΓΕΣ, 4 από ΓΕΝ, 2 από ΓΕΑ), όπως παρακάτω:

(1) 8 στελέχη των 2 Επιχειρησιακών Ομάδων Επιτήρησης (Operational Monitoring Unit-OMU).

(2) 2 στελέχη στην Υπηρεσία Υποδοχής (RSOM), στο λιμάνι του Πότι ΓΕΩΡΓΙΑΣ, από 21 Σεπ 2008 και για χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων περίπου.
(3) 2 στελέχη (Watch Keepers) στo Στρατηγείο της EUMM, στην Τυφλίδα, από 21 Σεπ 2008.

Η συμμετοχή της χώρας μας τερματίστηκε το Σεπτέμβριο του 2011

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΑΣΕ

Στα πλαίσια αντιμετώπισης της κρίσης στη Γεωργία, από πλευράς ΟΑΣΕ και προς ενίσχυση των 8 ήδη υπαρχόντων στρατιωτικών παρατηρητών στη περιοχή, υιοθετήθηκε απόφαση του ΟΑΣΕ για άμεση αποστολή 20 επιπλέον στρατιωτικών παρατηρητών, για τουλάχιστον έξι μήνες και σε δεύτερο χρόνο, για η αποστολή άλλων 80 παρατηρητών. Η συμμετοχή της χώρας μας αποφασίσθηκε να είναι με έναν στρατιωτικό παρατηρητή στη Τιφλίδα Γεωργίας. Οι παρατηρητές εκτελούν καθημερινές περιπολίες με οχήματα του ΟΑΣΕ επί του δρομολογίου Τιφλίδα- Γκόρι και ελέγχουν την τήρηση των συμφωνιών. Οι 3 αποστολές στην περιοχή (ΟΗΕ-ΟΑΣΕ-ΕΕ), προς το παρόν δεν έχουν επίσημη συνεργασία.