Από την Τρίτη 30 Αυγούστου έως την Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, κατόπιν πρόσκλησης του Ομολόγου του Chief of Staff of the Egyptian Armed Forces Aντιστρατήγου Osama Roshdy Askar και σε ανταπόδοση της επίσημης επίσκεψής του στο ΓΕΕΘΑ την 23 Νοεμβρίου 2021(πατήστε εδώ) σύντομα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022 και μετά την επίσημη υποδοχή που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας, οι 2 Αρχηγοί συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και αντάλλαξαν απόψεις με ιδιαίτερη έμφαση στις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική, στην κατάσταση στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή και στις επιπτώσεις της στην αρχιτεκτονική ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής, στις δυσμενείς συνέπειες του αναθεωρητισμού και της παρεμβατικότητας στις υποθέσεις άλλων κρατών, καθώς και στον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων ως προς την υποστήριξη των προσπαθειών και των δράσεων των 2 Χωρών μας για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε ιδιαίτερα ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν την ίδια αντίληψη για το περιβάλλον άμυνας και ασφάλειας και μοιράζονται κοινούς στόχους για την διασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή σεβόμενες και παραμένοντας σταθερά προσηλωμένες στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας, σε αντίθεση με την Τουρκία της οποίας η ρητορική και οι προκλητικές ενέργειες έναντι της Χώρας μας βαίνουν διαρκώς κλιμακούμενες.

Επιπλέον, οι 2 Αρχηγοί αναφέρθηκαν στην διαρκή εμβάθυνση της άριστης και πολυεπίπεδης Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των 2 Χωρών, η οποία επιβεβαιώθηκε και από τον σημαντικό αριθμό δραστηριοτήτων που συμπεριελήφθησαν στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) Ελλάδος και Αιγύπτου για το έτος 2022 (πατήστε εδώ), με πλέον χαρακτηριστικές για την τρέχουσα περίοδο την πρόσφατη διεξαγωγή της Πολυεθνικής Άσκησης «HERCULES-22» (πατήστε εδώ), την επικείμενη Διακλαδική Άσκηση Ελλάδος – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 12» που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί από 19 έως 25 Νοεμβρίου 2022 (πατήστε εδώ), την πολυεθνική άσκηση «BRIGHT STAR 23» στην οποία θα συμμετέχει η Χώρα μας όπως και το 2021 (πατήστε εδώ), καθώς και άλλες σημαντικές δράσεις επιχειρησιακής συνεκπαίδευσης και εκπαιδεύσεις σε Σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματά τους.

Στην συνέχεια οι 2 Αρχηγοί υπέγραψαν Πρωτόκολλο για την Φοίτηση Ελλήνων Αξιωματικών στην Ανώτερη Στρατιωτική Ακαδημία NASSER και στην Σχολή Διοίκησης και Επιτελών της Αιγύπτου, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος και Αιγύπτου και ανταποδίδει την συμμετοχή Αιγυπτίων Αξιωματικών στις αντίστοιχες Σχολές της Χώρας μας, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τις σχέσεις των 2 Χωρών σε θέματα εκπαίδευσης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Αιγύπτου, και καταδεικνύοντας μεταξύ άλλων την ισχυρή κοινή πρόθεση για διαρκή εμβάθυνση των δεσμών και της συνεργασίας μας.

Ακολούθως και παρουσία του Ομολόγου του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απένειμε την Διαμνημόνευση «Αξίας και Τιμής» στον τέως Ακόλουθο Άμυνας της Αιγύπτου στην Ελλάδα Ταξίαρχο Mohamed Marei (πατήστε εδώ) για την προσφορά του στην αναβάθμιση της Διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας, κατά το διάστημα από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 που υπηρέτησε στην Χώρα μας.

Έπειτα και συνοδευόμενος από τον Chief of Staff Air Force Υποστράτηγο Sami Mohamed Hamid Abu El Azm, ξεναγήθηκε στο Μουσείο Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ενημερώθηκε για την ιστορία και την εξέλιξη της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας και υπέγραψε στο Βιβλίο Επισκεπτών του Μουσείου.

Επίσης κατέθεσε Στεφάνι στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και στο Μνήμα του Προέδρου της Mohamed Anwar Al-Sadat.

Τέλος, συναντήθηκε στην Πρεσβευτική Κατοικία με τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Νικόλαο Γαριλίδη, με τον οποίο σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα συζήτησαν για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική, για την διαρκή εμβάθυνση των σχέσεων και της Στρατιωτικής Συνεργασίας των 2 Χωρών, καθώς και για τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας στα οποία συμμετέχουμε από κοινού και τον ρόλο τους για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Την προηγουμένη και προ της άφιξής του στο Κάιρο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής παρουσία του Γενικού Προξένου Αλεξάνδρειας Σύμβουλου Πρεσβείας Α΄ κ. Αθανάσιου Κοτσιώνη, όπου είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νάρκισσο. Συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στο σημαντικό Ποιμαντικό και Ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου, το οποίο οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάντοτε υποστηρίζουν.

Στην συνέχεια και συνοδευόμενος από τον Γενικό Πρόξενο, επισκέφθηκε τον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αλεξάνδρειας (ΕΝΟΑ) όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας (ΕΚΑ) κ. Ιωάννη Σιόκα και τα Μέλη της, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συζητήσει και να τους συγχαρεί για τις σημαντικές δράσεις τους, οι οποίες ενισχύουν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και τις Ένοπλες Δυνάμεις της.