Επιχείρηση “ENDURING FREEDOM”

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συνεισέφερε δυνάμεις στα πλαίσια της επιχείρησης των Ηνωμένων Πολιτειών και των Συμμάχων τους στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας. Η Πολυεθνική Ναυτική Δύναμη που έχει συσταθεί, τελεί υπό τη Διοίκηση της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης US CENTCOM  (U.S. Central Command), της οποίας η θαλάσσια περιοχή ευθύνης είναι η Ερυθρά Θάλασσα, η Αραβική Θάλασσα, ο Περσικός Κόλπος και ο Ινδικός Ωκεανός.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2002 αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ η συμμετοχή της χώρας μας στην επιχείρηση Operation Enduring Freedom με μια Φρεγάτα τύπου MEKO ή «S», με οργανικό ελικόπτερο (Ε/Π) S-70B6 ή AB-212, αντίστοιχα ενώ επί του πολεμικού σκάφους επιβαίνει αριθμός βατραχανθρώπων που ανήκουν στην Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ).

Η Φρεγάτα «ΨΑΡΑ», ήταν η πρώτη Φ/Γ που αναπτύχθηκε στην περιοχή του Περσικού κόλπου στις 14 Μαρτίου 2002 και παρέμεινε για ένα περίπου τρίμηνο. Ακολούθως, την διαδέχθηκαν διαδοχικά η Φ/Γ ΣΠΕΤΣΑΙ, Φ/Γ ΑΔΡΙΑΣ, Φ/Γ ΥΔΡΑ, Φ/Γ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ και τελικά η Φ/Γ ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ, η οποία σύμφωνα με απόφαση του ΣΑΜ, επαναπατρίσθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2003.

Οι αποστολές που εκτελέστηκαν περιλάμβαναν:
• Ναυτικές Επιχειρήσεις Ανάσχεσης MIO (Maritime Interception Operations).
• Επιχειρήσεις προστασίας Μονάδων ανεφοδιασμού και Αεροπλανοφόρων.
• Επιχειρήσεις Ελέγχου και προστασίας θαλασσίων οδών επικοινωνίας SLOC (Sea Lines of Communication).
• Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης SAR (Search and Rescue).

Επίσης στα πλαίσια της επιχείρησης έχουν διατεθεί οι παρακάτω δυνάμεις, μέσα και διευκολύνσεις:
• Ο Ναύσταθμος ΣΟΥΔΑΣ, έχει ενεργοποιηθεί ως Προκεχωρημένη Βάση Υποστηρίξεως (FORWARD LOGISTIC SITE – FLS), με αυξημένα μέτρα Α/Α προστασίας.
• Το Α/Δ της ΣΟΥΔΑΣ χρησιμοποιείται για την υποστήριξη Συμμαχικών Α/Φ.
• Το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών με πλήρη νοσοκομειακή περίθαλψη, όταν απαιτηθεί.

ΠΑΡΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ όπως στον Πίνακα Ελληνικών Συμμετοχών σε Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης