Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ των Ακολούθων Άμυνας (ΑΚΑΜ) στην Ελλάδα 11 κρατών – μελών (κ-μ) του ΝΑΤΟ (Αλβανία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Τουρκία) επί των εξελίξεων αναφορικά με το πρόσφατα διαπιστευμένο Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας [Integrated Air and Missile Defense (IAMD) Center of Excellence (CoE)], το οποίο εδρεύει στα Χανιά.

Ειδικότερα, οι ΑΚΑΜ ενημερώθηκαν για την αποστολή, τις εγκαταστάσεις, τους τομείς ενδιαφέροντος και τις προοπτικές (Way Ahead) του Κέντρου, ενώ έλαβε χώρα και μια σύντομη αναδρομή στα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί από τη γέννηση της ιδέας δημιουργίας του μέχρι την υλοποίηση αυτής.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, τονίστηκε επίσης η ιδιαίτερη σημασία της Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας και επισημάνθηκε η προσφορά της Ελλάδος στη Συμμαχία και σε Εταίρους με ένα ακόμη πιστοποιημένο πολυεθνικό Κέντρο Αριστείας, το οποίο αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στον συγκεκριμένο τομέα.

Το εν λόγω Κέντρο ενεργοποιήθηκε ως «NATO Military Body» και απέκτησε «International Status» μετά από απόφαση του North Atlantic Council (NAC), η οποία ελήφθη την 25η Ιανουαρίου 2021 (https://geetha.mil.gr/kentro-aristeias-enopoiimenis-antiaeroporikis-kai-ntipyraylikis – amynas/). Πλέον, το IAMD CoE αποτελεί το 27ο διαπιστευμένο Κέντρο Αριστείας της Συμμαχίας (NATO Accredited Centre of Excellence).