Την Τρίτη 06 και την Τετάρτη 07 Δεκεμβρίου 2022 διοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Διημερίδα με θέμα «Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο».

Η Διημερίδα πραγματοποιήθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ για την επιμόρφωση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και συνέβαλε στην εμβάθυνση του γνωστικού του υπόβαθρου ως προς την εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και γενικότερα των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Την Διημερίδα παρακολούθησαν εξειδικευμένα στελέχη στον τομέα της επιχειρησιακής σχεδίασης από τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, και παραβρέθηκαν σε αυτήν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκής Εκπαίδευσης του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχος Ιωάννης Καστρίσιος και η επικεφαλής της αποστολής της ΔΕΕΣ στην Ελλάδα κ. Monica Zanarelli. Υπεύθυνη για την διοργάνωση και σύνδεσμος της ΔΕΕΣ με το ΓΕΕΘΑ ήταν η Διευθύντρια Επικοινωνίας της Ελληνικής Αποστολής του Ερυθρού Σταυρού κ. Χριστίνα Παπαγεωργίου.

Το πρόγραμμα της Διημερίδας περιλάμβανε θεωρητικά αντικείμενα που αφορούσαν στην εφαρμογή των αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου στις ένοπλες συρράξεις, και κατά τη διάρκειά της καλύφθηκαν με εισηγήσεις από την Περιφερειακή Νομική Σύμβουλο της ΔΕΕΣ κ. Julie Tenenbaum και τον Περιφερειακό Αντιπρόσωπό της για τις Ένοπλες Δυνάμεις κ. Martin Lacourt οι παρακάτω θεματικές ενότητες:

● Εισαγωγή στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο (International Humanitarian Law – IHL) και ενημέρωση για την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (International Committee of the Red Cross – ICRC).
● Διεξαγωγή εχθροπραξιών – Αρχές χρήσης βίας.
● Άτομα σε ένοπλες συγκρούσεις (μαχητές, πολίτες, αιχμάλωτοι πολέμου κ.α) και άμεση συμμετοχή τους σε εχθροπραξίες.
● Ο ανθρωπιστικός παράγοντας στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.
● Παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, οι υποχρεώσεις των κρατών, καθώς και ο ρόλος και οι ευθύνες της Διοίκησης.
● Μελέτη υποθετικού σεναρίου (case study) μίας δημοκρατικής Χώρας με οργανωμένο στρατό, στην οποία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένοπλη ομάδα ανταρτών στο βόρειο τμήμα της.