Ανακοίνωση Τύπου του ΥΠΑΜ του Μαυροβουνίου που αναφέρεται στην συνάντηση Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον ΓΓ του ΥΠΑΜ

Παρατίθεται η μετάφραση της ανωτέρω Ανακοίνωσης Τύπου:

Ο Γενικός Γραμματέας  Bojan Šarkić δέχθηκε σήμερα τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Ο Ναύαρχος Αποστολάκης διαπίστωσε την ορατή πρόοδο που η χώρα μας έχει κάνει στον τομέα της αμυντικής μεταρρύθμισης και τόνισε ότι η Ελληνική Δημοκρατία θα συνεχίσει να στηρίζει το Μαυροβούνιο στο δρόμο της προς την Ευρωατλαντική ενσωμάτωση. Είπε ότι η πλήρης ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στη σταθερότητα, όχι μόνο περιφεριακα, αλλά και στην ευρύτερη διεθνή κοινότητα, και ότι μόνο οι κοινές προσπάθειες μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στις σημερινές διεθνείς προκλήσεις ασφαλείας.

Ο Šarkić επεσήμανε ότι η Ελληνική Δημοκρατία, όπως έχει αποδειχθεί,  είναι ένας αξιόπιστος εταίρος του Μαυροβουνίου στο δρόμο του προς την ευρω-ατλαντική ενσωμάτωση και ενημέρωσε το συνομιλητή του για τις δραστηριότητες που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Μαυροβουνίου με το ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης των Μαυροβούνιων σπουδαστών στις Ελληνικές Στρατιωτικές Ακαδημίες.

Στα θέματα της συνάντησης ήταν και η σημερινή κρίση  μετανάστευσης. Κατά τη γνώμη του Ναυάρχου Αποστολάκη, είναι απαραίτητο να εργαστούμε στον τομέα τις πρόληψης των  αρνητικών επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης και να βρεθεί μια κατάλληλη λύση/απάντηση σε βαθύτερες αιτίες. Συμφώνησαν ότι οι προκλήσεις ασφαλείας που αφορούν στην μετανάστευση των προσφύγων από την περιοχή της Μέσης Ανατολής πρέπει να αντιμετωπιστούν με την από κοινού δράση όλων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ, καθώς και άλλων  Διεθνών Οργανισμών.

Για να δείτε την ανακοίνωση πατήστε εδώ.