Από 16 έως 17 Οκτωβρίου 2016, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχε σε σύνοδο στην Ουάσινγκτον ΗΠΑ, με αντικείμενο ”Counter Violent Extremist Organizations”, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, μετά από πρόσκληση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ-Chairman of the Joint Chiefs of Staff, General Joseph F. Dunford Jr US Marine Corps.

Κατά την σύνοδο στην οποία συμμετείχαν Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ ή αντιπρόσωποι αυτών από 43 κράτη από όλες τις ηπείρους καθώς και οι Διοικητές των Στρατηγικών Διοικήσεων ΗΠΑ:

  • Αναλύθηκε το σύγχρονο πλαίσιο της τρομοκρατίας και των προκλήσεων ασφαλείας διασυνοριακής φύσης που θέτει σε παγκόσμιο επίπεδο, με ειδική αναφορά στις μεθόδους χρηματοδότησης της.
  • Εξετάσθηκε η ευρύτερη διάδραση διεθνών οργανισμών, τρίτων κρατών και έτερων διεθνών δρώντων στην αντιμετώπιση του τρομοκρατικού φαινομένου.
  • Παρουσιάστηκαν οι τρέχουσες επιχειρήσεις, σε διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και εξετάσθηκαν περαιτέρω τρόποι αντιμετώπισης της, με έμφαση στην δυνατότητα της ενίσχυσης των υφισταμένων ή της ανάπτυξης νέων στρατιωτικών συνεργασιών, ιδίως στον κρίσιμο τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε παρέμβαση του, τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας απαιτείται ο τερματισμός των συγκρούσεων και της αστάθειας σε κράτη της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής καθώς και ο περιορισμός και έλεγχος των προσφυγικών ροών. Επιπρόσθετα σημείωσε, ότι απαιτείται ειλικρινής και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ κρατών και οργανισμών καθώς και συντονισμός ενεργειών, ανταλλαγή ουσιαστικών πληροφοριών και συνεργασία σε θέματα κυβερνοπολέμου.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε επαφές με όλους τους ομολόγους του, τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ καθώς και τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (Supreme Allied Commander Europe-SACEUR) και Δυνάμεων ΗΠΑ στην Ευρώπη  (US European Command-EUCOM), General Curtis M. Scaparroti.

Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα συναντηθεί με τον Πρέσβυ της Ελλάδος στις ΗΠΑ κ. Χάρη Λαλάκο, καθώς και με το προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο υπηρετεί στην ευρύτερη περιοχή της Ουάσινγκτον.