Μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, συγκίνησης, συναδέλφωσης, σεβασμού προς τον συναθλητή και αλληλεγγύης, αλλά και με τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 30 Αυγούστου οι δράσεις της Συμπολιτείας Ολυμπίας στην Ηλεία για τον «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020».

Οι δρομείς ξεκίνησαν την Κυριακή το πρωί (30.08) στις 05:45 το πρωί, από την είσοδο του Παλαιού Μουσείου της Αρχαίας Ήλιδας. Διήλθαν από τα χωριά Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο και Πλάτανος και αφίχθησαν στο Παλαιό δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας όπου έγινε και η βράβευσή τους.

Παράλληλα με τον Δρόμο της Εκεχειρίας, που συνδέει τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, την Ήλιδα, με τον τόπο τέλεσής τους, την Αρχαία Ολυμπία, διεξήχθη για εφέτος πρώτη φορά ο Δρόμος του Ηρακλή, που συνδέει την περιοχή του Αγραπιδοχωρίου, όπου στην αρχαιότητα οι εισερχόμενοι στο Βασίλειο της Ήλιδας εναπόθεταν τον οπλισμό τους, με την Αρχαία Ήλιδα και ο Δρόμος του Ίφιτου, προς τιμήν του βασιλιά που καθιέρωσε την Εκεχειρία, από την κεντρική πλατεία του χωριού της Ήλιδας έως το θέατρο.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ διεξήχθη για πρώτη φορά μέσα σε ένα έντονα συγκινησιακό  κλίμα.
Πριν την έναρξη του αγώνα στην πλατεία του Αγραπιδοχωρίου του Δήμου Ήλιδας απέναντι από το λόφο της Αρμάτοβας, έλαβε χώρα μια μικρή συμβολική τελετή εναπόθεσης του οπλισμού δύο αρχαίων πολεμιστών. Απέναντι από τον λόφο όπου στην αρχαιότητα αθλητές και θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων άφηναν τα όπλα τους στην Αρμάτοβα και εισέρχονταν άοπλοι στην «ιερά του Διός Ήλιδα».
Δύο πολεμιστές με αρχαία ενδυμασία και όπλα, αφού εναπόθεσαν τον οπλισμό τους, παρέλαβαν από ιέρειες (από τη σχολή χορού της κας Ζωής Ανδρίτσου) από ένα κλαδί ελιάς, αιώνιο σύμβολο ειρήνης αλλά και των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτοί με τη σειρά τους τα παρέδωσαν στον υπερδρομέα μεγάλων αποστάσεων και σύγχρονο ημεροδρόμο Αντισμήναρχο(Δ) Ιωάννη Κούρο και στον μαραθωνοδρόμο και κάτοχο του πανελληνίου ρεκόρ του Μαραθωνίου δρόμου και των 10.000 μέτρων, Διευθυντή του ΑΣΑΕΔ Πλοίαρχο Σπύρο Ανδριόπουλο ΠΝ, οι οποίοι ηγήθηκαν του πρώτου Δρόμου του Ηρακλή.
Τους δύο αθλητές δρομείς του Ανωτάτου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ), πλαισίωναν εξαίρετα και διακεκριμένα μέλη του όπως η Αστυνόμος Α’ Μαρία Καρπαθάκη (προπονήτρια της εθνικής ομάδας TAEKWONDO Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και Παγκοσμιονίκης στο TAEKWONDO), ο Παγκοσμιονίκης Στίβου Πυρονόμος Στέλιος Μπίσμπας, η Πανελληνιονίκης Μαραθωνίου Πυρονόμος Ντενίζ Δημάκη, ο δρομέας υπεραποστάσεων Αντιπλοίαρχος(Μ) Αθανάσιος Μίχας κ.α. οι οποίοι ξεκίνησαν από
την πλατεία του Αγραπιδοχωρίου το πρωί του Σαββάτου για την Αρχαία Ήλιδα. Στον 1ο Δρόμο του Ηρακλή συμμετείχαν μόνο αθλητές των Ενόπλων Δυνάμεων και
των Σωμάτων Ασφαλείας.